Agentii imobiliari din tara, membri ai Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare si ai Asociatiei Române a Agentiilor Imobiliare s-au reunit, recent, la Bucuresti, in scopul dezbaterii unui proiect de lege care sa reglementeze activitatea din domeniu. La intilnire au mai participat si reprezentanti ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC). In urma dezbaterilor, au rezultat mai multe propuneri de proiecte privind activitatile imobiliare si protectia consumatorilor de servicii imobiliare. Prin acest proiect de ordonanta de urgenta, se preconizeaza incurajarea activitatii operatorilor economici care actioneaza corect in piata, oferind servicii sigure. „La elaborarea acestui proiect s-a avut in vedere faptul ca majoritatea consumatorilor nu pot avea cunostinte suficiente, pentru a putea lua cea mai buna decizie de cumparare sau de vinzare, fara consiliere competenta. Totodata, s-a considerat ca, dupa aderarea României la UE, se impunea urgentarea procesului de armonizare a legislatiei nationale cu cea europeana”, a declarat Florin Popovici, prim vice-presedintele UNAI. Potrivit proiectului de lege, se interzice desfasurarea oricarei activitati de catre brokerul imobiliar in cazul existentei unui conflict de interese. Mai mult, brokerul va fi obligat ca atunci cind conflictul apare pe durata derularii activitatii, sa-l informeze in scris pe client despre acest fapt. Agentul imobilar va fi obligat sa aduca la cunostinta clientului orice informatii relevante prinvind tranzactia care pot influenta decizia de cumparare (preturile pietei, pentru tipul de proprietate cautat, probleme financiare – preturi, taxe, comisioane etc, informatii care indica dreptul de proprietate sau posesie al vinzatorului, precum si orice servituti, sarcini asupra proprietatii ori limitari privind utilizarea, care rezulta din extrasul de carte funciara.
Polita de asigurare de raspundere profesionala pentru brokeri
Agentul imobiliar va asigura prezentarea fizica a proprietatii clientului, inainte de incheierea tranzactiei. Exceptie vor face noile proprietati care se vind inainte de a fi construite, caz in care brokerul va pune la dispozitia cumparatorului proiectul viitoarei constructii, informatiile privind utilitatile, stadiul lucrarilor de constructie si toate celelalte informatii disponibile, care pot influenta decizia de cumparare. O alta noutate va consta in faptul ca fiecare agent imobiliar va trebui sa aiba incheiata o asigurare de raspundere profesionala, pentru a putea desfasura activitati specifice domeniului imobiliar. De asemenea, proiectul de normativ stabileste competente profesionale minime pentru participantii din piata imobiliara, in scopul cresterii calitatii serviciilor si a eliminarii amatorismului. Prin urmare, agentul imobiliar va trebui sa fie absolvent al unui curs de calificare pentru profesia de agent imobiliar, organizat de unitatile autorizate.
Amenzi de pina la 30.000 de lei, pentru practicarea ilegala a meseriei de agent imobiliar
Proiectul mai prevede sanctiuni cu amenda contraventionala de la 3.000 pina la 30.000 de lei noi, pentru cazurile in care brokerul imobiliar practica aceasta meserie fara a avea inscrise activitatile specifice in autorizatia de functionare. De asemenea, sint pasibili de sanctionare cu acelasi nivel al amenzii si administratorii
agentiilor imobiliare care nu verifica lunar valabilitatea contractelor de asigurare de raspundere civila profesionala ale agentilor imobiliari angajati si ale celor care lucreaza pentru agentie, in baza unor contracte de colaborare. Amenzile pot fi de 1.000-3.000 de lei in cazul in care agentul imobiliar nu respecta prevederile privind informarea clientului si nu-si respecta obligatiile privind incheierea contractului. In cazul in care agentia imobiliara nu poate justifica in orice moment banii pe care ii detine in numele unui client, contabilizati distinct de activele proprii ale agentiei, amenda este de 20.000 lei la 100.000 lei.
Lasă un răspuns