Mai multe bunuri ale fostei fabrici de hârtie Letea din Bacău sunt scoase la vânzare prin licitație, de lichidatorul judiciar Sierra Quadrant. Letea SA a intrat în faliment în 2011, din cauza datoriilor la stat și la furnizori, în special cei de utilități.
În anunțul publicat azi în presă, se precizează că licitația are loc pe 24 noiembrie 2015, iar procedura se va repeta pe 8 decembrie 2015 și 8 ianuarie 2016, în caz de neadjudecare. Dacă în luna august au fost puse pe tarabă bunurile imobile ale fostului Combinat de Celuloză și Hârtie, acum se caută cumpărători pentru bunuri mobile.
Bunurile se vând pe loturi. În lotul I, se află Mașina 11 („linie fabricat hârtie”), cel mai celebru utilaj deținut de Letea SA, pentru care se prețul de pornire este de peste 17 milioane de lei. Mașina 11, care făcea din Letea singurul producător de hârtie de ziar din țară și cel mai mare din europa de Est, a fost pusă în funcțiune în 1976.
În lotul al doilea, se vinde linia de prelucrat maculatura (peste 7,6 milioane de lei, în lotul al treilea regăsim un cazan abur, la 1,57 milioane de lei. În lotul al patrulea și ultimul, se vând la bucată diverse mașini și instalații care au funcționat în defuncta fabrică Letea SA (pompă distribuție motorină, mașină de ascuțit, mașini de legat, ghilotină, mașini de tipărit, mașină de developat etc).
Letea a fost privatizată în 2004, când pachetul majoritar de acțiuni a fost cumpărat de primarul de atunci al Bacăului, Dumitru Sechelariu. În 2007, Letea a avut probleme mari cu gazul, tăiat de cei de la E.ON Gaz România, ca urmare a datoriilor ce însumau 10 milioane de lei. De asemenea, la data de 30 septembrie 2010, Letea înregistra obligatii restante la bugetul de stat de peste 2,6 milioane de lei.
Negru si trist a zis
Aceste utilaje mai sunt bune doar de topit, fier vechi brut, oraș mizer…din ce in ce mai mort…
ionius a zis
Fabrica Letea, asa cu cei 100 ani ai sai. inainte de „revolutia spagarilor” facuse numeroase investitii de retehnologizare, era „plina ” de oameni profesionisti, muncitori harnici, si dadeau productii de mare valoare si diversificata. O minte isteata si bine itentionata ar fi salvat aceasta „emblema ” a Bacaului.Ghinionul a fost ca dupa 1989 s-au cocotat sus pe pozitii toti hotii, coruptii si spagarii care au distrus nu numai Letea dar si Masini Unelte, Fabrica de suruburi, Uzina Metalurgica, Fabrica de Confectii, C.P.L.-ul, Vinalcoolul, Fabrica de Bere, Proletarul, Partizanul, … sa continui? Toti am fost niste spectatori neputiinciosi! Puteam „sa intram in Europa” si construind, modernizand, retehnologizand toate cu costuri mai mici dacat furand, daramand si imprumutand……
SOFRONE a zis
OPERA LUI SECHELARIU, HREBENCIUC , NISTOR, GHEORGHE ETC.