Municipiul Bacau a gazduit, saptamina trecuta, Seara de prezentare a premiantilor proiectului strategic Cooperare Regionala pentru Excelenta Antreprenoriala (CREA), organizata de Universitatea „Petre Andrei”, din Iasi. Universitatea a implementat acest proiect in perioada decembrie 2008 – noiembrie 2011, in Regiunea Nord-Est, cu finantare asigurata din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Manifestarea din Bacau a marcat finalul proiectului.
Implementarea proiectului a fost realizata in parteneriat cu Crownford Limited UK, societatea Conproiect Aky Botosani, Camera de Comert si Industrie Neamt, Asociatia Oamenilor de Afaceri Iasi 2003, Camera de Comert si Industrie Bacau, Camera de Comera, Industrie si Agricultura Suceava, respectiv Camera de Comert, Industrie si Agricultura Vaslui. Gala de premiere a vizat recunoasterea, premierea si acordarea de diplome firmelor si angajatilor care au contribuit cel mai mult la dezvoltarea culturii antreprenoriale in judet, prin acest proiect. Valoarea proiectului a fost de circa 2,5 milioane de euro, cofinantat cu doua milioane de euro din fondurile structurale europene (Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013). Obiectivul general al proiectului l-a reprezentat promovarea unei atitudini pozitive fata de antreprenoriat, prin dezvoltarea activitatilor de imbunatatire, sprijin si sustinere a capitalului uman, a competentelor manageriale si antreprenoriale. „A fost un proiect important si consistent – a spus conf. univ. dr. Tudor Pitulac, managerul acestuia -, pentru ca a avut si un buget mare, fata de alt proiect care a beneficiat de cinci milioane de euro, dar pentru toate regiunile de dezvoltare ale tarii. Noi ne-am concentrat eforturile numai pe Regiunea Nord-Est. Dar si noi am avut actiuni in regiuni limitrofe.”
Obiectivele specifice au constat în stabilirea de centre de excelenta antreprenoriala în cele sase judete ale Regiunii Nord-Est, furnizarea de programe de formare pentru obtinerea de abilitati manageriale la nivelul microîntreprinderilor si IMM-urilor, stabilirea Forumurilor de Dezvoltare Profesionala si Antreprenoriala, încurajarea antreprenoriatului prin servicii suport pentru începerea unei afaceri, introducerea Programelor moderne si inovative de Formare Profesionala de Campioni la locul de munca”. Activitatile proiectului s-au adresat unor grupuri tinta, formate din antreprenori, manageri si angajati din IMM-uri si microîntreprinderi, potentiali angajati, furnizori locali de formare profesionala, noi antreprenori care au deschis afaceri si îsi gestioneaza propria afacere.
Managerii proiectului au apreciat Camera de Comert din Bacau drept cel mai important partener in proiect. „Proiectul – a opinat, la rindul sau, Doru Simovici, presedintele Camerei de Comert Bacau – este un exemplu bun pentru modul in care se pot folosi banii europeni in formarea profesionala. Ne dorim ca si alte proiecte sa fie conduse si finalizate tot la fel”.
Numai in judetul Bacau, au beneficiat de consultanta, prin proiect, 357 de angajati, 560 de angajati cu functii de conducere, 442 de intreprinzatori, 124 de persoane inactive, si 165 de persoane fara loc de munca. Au participat la training-uri 891 de persoane, au fost consiliate 808 persoane, peste 1.000 de manageri, 42 de absolventi de liceu si altii.
Lasă un răspuns