Hotarirea de Guvern cu privire la aprobarea normelor metodologice privind modul de acordare a ajutoarelor de stat in agricultura in vederea compensarii producatorilor agricoli din sectorul vegetal afectati de seceta se amina la aprobare pina la urmatoarea sedinta de Guvern – a anuntat Ministerul Agriculturii. La inceputul acestei saptamini, conducerea ministerului s-a intilnit cu reprezentantii mai multor asociatii profesionale ale fermierilor si intreprinderilor din industria alimentara. Scopul intilnirii l-a constituit dezbaterea mai multor probleme cu care se confrunta fermierii in aceasta perioada, mai exact masurile antiseceta, infiintarea Comitetului National de Initiativa pentru infiintarea camerelor agricole si solutionarea problemelor legate de functionarea Programului National de Dezvoltare Rurala si a grupurilor tehnice de lucru.
„Asociatiile profesionale s-au inteles de la inceput pe o alta metoda de despagubire, de compensare a veniturilor, pentru ca acel proiect de hotarire de guvern promovat de ministerul Agriculturii nu doar ca era greoi, el dezavantaja pe cei care nu s-au mai asigurat impotriva calamitatilor, din diferite motive” – ne-a declarat, dupa reuniune, Daniel Ciobanu, vicepresedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) si presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli din judetul Bacau. Fermierilor neasigurati le-a fost propusa o despagubire de numai 40% din pierdere, fata de 80% pentru cei asigurati, iar fermierilor care nu sint inregistrati in regim juridic minimis-ul care se da odata la trei ani, de 7.500 de euro pe ferma, in functie de marimea acesteia.
„Deci – a precizat Daniel Ciobanu -, nu cum au anuntat inainte de Referendum, de 7.500 de euro pe hectar. La societatile comerciale, pina primim ajutorul, pina depunem actele necesare, pierim. In textul HG se propunea compensarea pierderilor dupa inchiderea bilantului contabil, care se face insa in 2013. Noi lucram pe muchie de cutit, iar acum sintem pe zero cu incasarile, chiar pe minus, pe pierderi. Ce compensare de venit mai avem dupa ce falimentam? Astfel, s-au propus mai multe solutii. Sa vedem pe care le vor accepta, pentru ca astazi, 9 august, mai avem o runda de convorbiri”.
Irigatii acum, nu in 2014
O problema importanta discutata au fost irigatiile. Fermierii au sustinut ca nu le convine termenul 2014, stiind ca exista si un 2013, care, daca se tine cont de cum a inceput anul agricol 2011-2012, se pare ca 2013 poate fi mai rau. „In lunile aprilie-mai – a spus vicepresedintele LAPAR – am fost inselati de ploile care s-au evaporat foarte repede. In sol nu avem rezerva de apa, deci nu avem baza de plecare pentru noile culturi. Ar trebui sa plua luni intregi. Toata lumea este ingrijorata. Nu avem nici o lege a asigurarilor, din 2010, desi se vorbeste de unele hotariri in acest sens, dar care nu au fost notificate la Bruxelles. Deci, nu avem o baza legala pe care sa functioneze sistemul de despagubiri in agricultura”. Propunerile care au venit din partea producatorilor se bazeaza pe diferenta dintre subventiile de anul trecut, pe achitarea diferentei de 41 de euro care s-a taiat.
Daniel Ciobanu spune ca aceasta este notificata la Bruxelles, nu mai trebuie o noua notificare. „Noi cautam sa ne inscriem si in limita regulamentelor UE – a mai precizat vicepresedintele LAPAR. Deci, vrem completarea PNDC (Plăţi Naţionale Directe Complementare – efectuate pe suprafata de teren agricol) de anul trecut cu cei 41 de euro. Ministrul sustinea ca nu se poate, dar la insistentele noastre s-a acceptat. De asemenea, am propus marirea plafonului, fata de cel anuntat, a PNDC, dar sa ramina SAPS (plata subventiilor pe suprafata de teren) intreaga, adica partea europeana a subventiei”. Cei din minister au fost de acord cu aceasta propunere, dar fermierii spun ca la intilnire au fost chemate multe asociatii fara reprezentare nationala, cum ar fi Asociatia primarilor de comuna. „Ce are o asemenea organizatie cu seceta? – s-a intrebat Daniel Ciobanu Noi am fost la discutii pentru ca am aflat de intilnire, deci nu ne-au chemat. LAPAR nu prea este agreata. Nu am fost chemati, cum nici alte asociatii puternice (a crescatorilor de bovine, de exemplu) nu au fost invitate. Dar, noi intelegem substratul. Ei vor sa aplice jumatati de masura si vor pe cineva care sa-i accepte. Declarativ, ei par bine intentionati, insa cind trec la fapte nu mai sint asa”.
Cei din minister au precizat, insa, ca la solicitarea confederatiei Agrostar s-a decis ca fiecare organizatie participanta sa mandateze un reprezentant in vederea constituirii unui „comitet antisecetă”, pentru a dezbate si a aproba, pe baza unui protocol, un set de masuri pe termen scurt, mediu si lung.
Lasă un răspuns