• lichidatorul rafinăriei dărmăneștene a organizat o licitație publică, dar pentru presă, licitația a venit dintr-o dată secretă • lichidatorul a pasat pisica moartă în curtea Adunării Creditorilor, care ar fi interzis accesul presei în sală • nici alte amănunte nu a oferit despre desfășurarea licitației, pe motiv că există un regulament care interzice lichidatorilor să discute despre dosarele pe care le au de rezolvat
Prima licitație de vînzare a unor bunuri care aparțin Rafinăriei Dărmănești s-a desfășurat într-un mister total, lichidatorul refuzînd să dea orice informație legată de acest subiect. După ce, cu puțin timp în urmă, el s-a arătat chiar bucuros de prezența presei, convins fiind că în acest fel se spulberă orice suspiciuni în legătură cu desfășurarea licitației, în cursul dimineții de ieri, lichidatorul, avocatul oneștean Alexandru Tabarcea, a schimbat foaia. El s-a arătat oarecum nedumerit de prezența noastră la locul licitației, iar apoi a invocat faptul că are nevoie de aprobarea creditorilor. La doar cîteva minute după ora 12,00, oră la care s-a desfășurat cea mai interesantă dintre vînzări – cea de autoturisme, dintre care unele de lux, cum ar fi două Mercedes-uri și cîteva autoturisme Renault Laguna – lichidatorul a ieșit din sală și ne-a transmis refuzul creditorilor. L-am întrebat dacă a fost organizată o licitație publică, iar Tabarcea ne-a confirmat acest lucru. El a refuzat însă să ne dea și orice alte amănunte legate de dosar, invocînd de data asta un regulament misterios de ordine interioară, potrivit căruia lichidatorilor le este interzis să dea relații despre dosare. Așa se face că prima vînzare de bunuri de la rafinăria dărmăneșteană s-a desfășurat între patru pereți, în condiții numai de lichidator și creditori știute. Un alt lichidator, coleg cu Tabarcea, ne-a declarat că fiind o licitație publică, potrivit legii, putea asista orice persoană interesată, inclusiv un ziarist. Tot el ne-a precizat că la o licitație nu creditorii sînt cei care hotărăsc cine asistă și cine nu, ei avînd doar statut de observator și nu de organizator de licitații.
I-am cerut opinia și unui cunoscut avocat băcăuan, fără să-i precizăm despre ce licitație este vorba. Avocatul Viorel Apostol a nuanțat puțin acest aspect, dar ne-a spus că în principiu nu vede nici un motiv pentru care să i se interzică unui ziarist să obțină informații despre o licitație publică . „Potrivit legii, la licitații se merge pe principiul confidențialității, în speță despre numărul de ofertanți și ofertanții în sine, înainte de începerea licitației. Dar presa are de obicei acces în timpul desfășurării lor, cu acordul ofertanților, mai ales dacă este vorba de vreo vînzare mediatizată. În opinia mea, lichidatorul ar fi trebuit să vă permită accesul pentru că a fost o licitație publică și datele despre vînzare vor fi făcute oricum publice în momentul în care va depune acte în dosarul de faliment al societății pentru care a efectuat vînzarea”, ne-a declarat avocatul Apostol.
„Să trăiți, dom’ comandant, a ajuns la cinci”
La prima licitație derulată ieri, Tabarcea a scos la vînzare 500 de tone de fier vechi și 50 de tone de alamă, nesortate, cu prețul de pornire de 400 de milioane de lei și respectiv 2,1 miliarde de lei. Aici, totul s-a terminat repede, întrucît nu a fost prezent nici un amator de fier vechi. La licitația de la ora 12,00 lucrurile s-au schimbat, pentru că Tabarcea a scos la vînzare autoturismele fostei rafinării dărmăneștene, iar pe listă se aflau și cîteva „bucăți” care au stîrnit interesul amatorilor de mașini bune. Toate autoturismele, autoutilitarele, utilajele de transport și locomotivele au fost evaluate la aproape 30 de miliarde de lei. Printre autoturismele care au stîrnit interes se află un Mercedes C 180, unul C 200, cîteva Renault Laguna și chiar autobuze și microbuze de firmă. În timp ce ziariștii așteptau la ușă un răspuns de la lichidator în privința bunurilor vîndute și la ce sumă, cîțiva dintre ofertanți au tot ieșit din sala de licitații pentru a da raportul telefonic, vreun șef, probabil, pentru care licitau. „Să trăiți, dom’ comandant, a ajuns la cinci. Eu ce fac?”, l-a întrebat unul dintre participanți pe interlocutorul său, iar după ce a primit răspunsul a intrat din nou în sală.
Asta a fost tot ce s-a putut afla dintr-o licitație publică, pentru că Tabarcea a refuzat să facă vreo declarație despre ce și la ce sumă s-a vîndut. Probabil că a avut motivele lui ca licitația să rămînă învăluită în ceață și au fost cine știe ce interese obscure de apărat de ochii indiscreți ai presei, altfel nu se explică refuzul atît de categoric de a da amănunte despre această vînzare. De menționat că din banii obținuți la licitație, Tabarcea ar trebui să achite salariile compensatorii muncitorilor dați afară după falimentarea Rafinăriei Dărmănești. Prima zi de leafă, fixată pentru 15 iulie, a fost deja decalată, ceea ce a stîrnit nemulțumirea șomerilor. Umrătoarea zi în care oamenii așteaptă banii este 1 august, dar despre banii de salarii nu se știe încă nimic, pentru că lichidatorul Rafinăriei are secrete în această privință. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns