Sectia de Oncologie, dar si Cobaltoterapia au fost cele mai discutate subiecte in cadrul ultimei sedinte a Consiliului Judetean (CJ) Bacau. O parte din consilierii judeteni au tras un semnal de alarma asupra starii in care a ajuns sectia de Oncologie, in ciuda adresabilitatii tot mai numeroase. Discutiile s-au aprins in momentul in care Dragos Benea, presedintele CJ Bacau, a anuntat ca pentru aceasta s-au alocat in acest an doar 13 miliarde de lei vechi. El a spus ca acesti bani nu ajung nici pe departe sa suplineasca nevoile sectiei, deoarece pentru modernizarea Oncologiei si pentru ca bolnavii de cancer sa stea in conditii decente si sa fie tratati ca in centre universitare trebuie alocati 270 miliarde de lei vechi. „Suma este foarte mare si de aceea avem nevoie de sprijin de la Ministerul Sanatatii si ii vom pune pe parlamentarii de Bacau sa faca diligente la Bucuresti”, a spus Benea. Consilierul liberal medicul Mihai Ichim a spus ca „eu stiu un parlamentar de Bacau care are mereu usile deschise la minister si ar putea sa faca acest lucru. Sa renunte la orgolii si sa ajute Bacaul”. Alesul judetean Aurel Cretu – PSD, liderul sindicatului SANITAS din Bacau a oferit si solutia pentru finantarea acestui obiectiv. „Inca de pe vremea ministrului de finante Vladescu s-au strins bani din taxa de viciu. Acestia trebuiau sa fie cheltuiti pentru constructia de spitale regionale, dar acestea nu mai sint de actualitate. Banii insa au ramas asa ca ar putea fi adusi in judet, sa facem Oncologia. De aceea rugam parlamentarii de Bacau sa faca lobby la Bucuresti sa aduca acesti bani”, a declarat Aurel Cretu.
O sectie ca o magazie
Una dintre cele mai emotionante luari de cuvint a fost cea a consilierului liberal Viorica Marcu, care printre lacrimi le-a povestit colegilor ei de CJ cum arata sectia. „Aici lucreaza oameni extraordinari, dar conditiile sint foarte grele. Cadrele medicale se schimba pe holuri, iau singe pe holuri si fac tratament pe holuri. Oamenii stau cite trei in pat. Sint oameni muribunzi laolata cu oameni care se simt mai bine. Sint 20 de paturi in care stau 60 de bolnavi. Cobaltoterapia arata ca o magazie. Este inadmisibil asa ceva si va rog din tot sufletul sa incercam sa gasim o solutie, macar de moment. Sa incercam sa gasim mai multe paturi, sa mutam sectia, pina vom reusi modernizarea ei”, a declarat Viorica Marcu. Colegul ei, Mihai Ichim, a completat cu o alternativa. „Exista o solutie pe care eu am oferit-o de mai mult timp, dar nu s-a dorit. O buba se poate trata si intr-un spatiu mai mic, asa ca partea medicala a Oncologiei, paturile cu bolnavi, s-ar putea muta la Dermatologie”, a spus Mihai Ichim. Managerul Spitalului Judetean Dan Stoica a explicat ca mutarea pe o perioada determinata nu este o solutie si ca, cel mai bine, este sa se faca totul in conformitate cu normele, iar Oncologia sa fie reabilitata si modernizata. Presedintele CJ Bacau a afirmat si el ca este in discutii si cu Primaria Bacau, pentru ca impreuna cu ministerul sa se asocieze si sa finanteze acest obiectiv. Presedintele CJ a precizat ca normal ar fi ca Ministerul Sanatatii sa se implice, dat fiind ca sectia este una cu adresabilitate regionala si ca atunci cind s-a modernizat Iasiul, Bacaul a preluat jumatate din pacientii Moldovei. La Oncologie s-a pus problema unui parteneriat public-privat, dar firmele care au venit si au vazut conditiile de aici nu au mai dorit sa se implice.
O problema deontologica cu personalul sanitar
O alta problema semnalata in sedinta a fost atitudinea personalului sanitar. Consilierul liberal Carmen Cioltan a spus ca, personal, s-a izbit de o atitudine neprofesionista si ostila a cadrelor de aici. Nu a generalizat si a explicat ca aceste situatii sint izolate. „Nu toate cadrele medicale de acolo respecta pacientul, omul. Personal m-am izbit de acest aspect, cind personalul nu isi respecta deontologia profesionala. In aceasta sectie sint oameni care ajung aici cu sperante foarte mici, asa ca nu mi se pare normala atitudinea unor angajati de aici. Este bine sa se ia atitudine fata de toate cadrele sanitare din spital, fie medici, fie asistenti, care nu isi respecta deontologia profesionala”, a declarat Carmen Cioltan. Dragos Benea a anuntat ca masurile vor fi drastice cu toti cei care nu vor respecta deontologia profesionala si a afirmat ca deja a cazut un cap in spital, cel al sefei de la UPU, demisa in urma reclamatiilor venite din partea oamenilor.
Lasă un răspuns