• o infirmieră o acuză pe șefa Secției că a primit o mie de dolari pentru ca fiica ei să reușească la examenul de asistenți • „fata a picat, iar doctorița refuză să-mi înapoieze banii”, spune infirmiera • șefa de la Urgențe se consideră nevinovată și spune că totul nu este decît o făcătură
Concursul pentru ocuparea a trei posturi de asistenți medicali la Spitalul Județean Bacău a declanșat un scandal care tinde să intre în sfera penalului. Cea care a turnat gaz pe foc este infirmiera Maria Grozea, angajată de 30 de ani la Serviciul Urgențe al Spitalului Județean. Femeia a depus la Biroul Poliției Economico- Financiare Bacău o plîngere prin care o acuză pe doctorița Elena Lămășanu, șefa Secției Urgențe, că ar fi primit de la ea o mie de dolari pentru ca fiica sa, Milica Hîrțescu, să promoveze acest concurs. Pînă la urmă, fata a picat, iar doctorița refuză să-i înapoieze banii, susține infirmiera. Maria Grozea spune că cei o mie de dolari nu i-au fost ceruți de la obraz, dar că practica mituirii unui șef pentru un post în unitatea medicală este veche. „Nu lucrez în spital de ieri, de azi. Se știe că, întotdeauna, în preajma unui examen, trebuie să dai bani cuiva. Și la concursul la care a participat fata mea s-a zvonit dinainte care este suma pe care trebuie să o dai doctoriței Lămășanu ca să fii sigur că obții postul. Probleme este că eu i-am dat doctoriței Lămășanu o mie de dolari și, între timp, prețul a crescut la două mii de dolari. Asta este explicația pentru care au luat alții examenul. Probabil, ei au cotizat cît trebuia”, susține infirmiera care a denunțat-o pe doctorița Elena Lămășanu.
Infirmiera care o acuză de luare de mită pe șefa Serviciului de Urgență a Spitalului Județean Bacău spune că s-a hotărît să anunțe Poliția abia atunci cînd a constatat că, deși fiica ei a fost respinsă la examen, banii oferiți drept mită nu-i mai sînt înapoiați. „Plicul cu mia de dolari l-am dat fără martori. Episodul s-a petrecut în camera de gardă, la începutul lunii ianuarie, pentru că, inițial, concursul fusese anunțat pentru prima lună a anului. Ulterior, s-a stabilit că posturile de la Urgențe să fie scoase la concurs în februarie. Cînd i-am dat plicul cu bani, mi-a sugerat că totul va fi în regulă și să stau fără grijă. Numai că, după examen, fata mea a fost declarată respinsă. Era și firesc să-mi cer banii înapoi. De data asta, însă, se făcea că nu mai știe nimic și mă trata de parcă aș fi fost nebună. Am încercat de mai multe ori să-mi recuperez banii de la doctoriță, pentru că mia de dolari pe care i-am dat-o în schimbul postului am împrumutat-o”, spune Maria Grozea.
Dacă imediat după denunțul de la Poliție, infirmiera de la Urgențe a mai sperat că se va trezi la ușă cu un mesager prin care doctorița Lămășanu îi va înapoia dolarii, acum Maria Grozea a pierdut speranță de a mai recupera vreodată valuta oferită drept mită. Femeia recunoaște că lipsa martorilor este un mare handicap în desfășurarea anchetei, dar consideră că este suficient pentru ea că de acum încolo știe ce fel de om este medicul șef de la Urgențe.
„Totul este o făcătură”
Referitor la acuzațiile care i se aduc, doctorița Lămășanu spune că sînt pure invenții și că totul nu este decît o încercare de a o discredita în fața colegilor. Sînt absolut nevinovată. Pe Maria o cunosc de ani de zile și nu pot să-mi dau seama ce a apucat-o. Fiica ei, Milica, lucrează la noi ca brancardier de opt ani, și acum doi ani a terminat școala sanitară. Ajunsese să știe meserie mai ceva ca un asistent, însă nu era angajată pe acest post. Chiar înainte de examen, am vorbit cu colegii mei și le-am spus că este o fată de aici, de la noi, din spital, cu o situație materială mai grea, cu un copil mic de crescut, și că ar trebui s-o ajutăm la examen. Mai ales că o cunoșteam și am zis cu toții că e mai bine să rămînă ea, decît să vină cineva străin. La examen, însă, fata s-a pierdut și nu a mai reușit să se concentreze. Eu i-am dat 9,20, iar ceilalți doi examinatori, nota 8,00. Au fost însă concurenți mai buni, care au reușit”, spune dr. Lămășanu. Șefa de la Urgențe susține că nu fost nici un fel de probleme pînă vineri, cînd s-a întîlnit cu Maria Grozea. „Femeia era foarte nervoasă și mi-a reproșat că, din vina mea, fata ei a picat la examen. Am înțeles că este nervoasă și am lăsat-o în pace. Luni dimineața, însă, m-a acostat și mi-a spus să-i dau mia de dolari pe care mi-a dat-o. Am înlemnit. Nu știam de nici un ban. I-am spus că nu mi-a dat nici un ban, însă ea m-a amenințat că are martori. Cînd am fost chemate la directorul spitalului, a dat din umeri și a spus că de fapt nu are nici un martor”, mai spune dr. Lămășanu. Medicul șef este convins că totul este o făcătură și că infirmiera este pusă de cineva ca să o compromită. „Aștept ca organele de anchetă să-și termine cercetările și, dacă voi fi găsită nevinovată, o voi da în judecată pe Maria Grozea pentru calomnie. Pînă atunci, voi afla și cine a fost «creierul» acestei înscenări”, ne-a declarat medicul șef de la Urgențe.
Nici directorul Spitalului Județean nu este străin de plîngerea infirmierei care susține că a dat mită o mie de dolari. Maria Grozea s-a plîns directorului chiar înainte de a depune plîngere la Poliție. Puse față în față în biroul doctorului Leonard Roșu, medicul șef Elena Lămășanu și infirmiera Maria Grozea și-au susținut aceleași poziții: prima a afirmat că totul este un neadevăr, iar cea de-a doua, că a dat mia de dolari degeaba. În această situație, directorul spitalului este nevoit să aștepte rezultatul anchetei polițiștilor. „Pînă la finalizarea anchetei și pînă cei în drept vor da un verdict, nu se pot lua măsuri împotriva doctoriței Lămășanu. Dacă plîngerea de acum se dovedește întemeiată, șefei de la Urgențe i se va retrage funcția, în același timp cu aplicarea unei sancțiuni la salariu. Tot în funcție de rezultate se poate ajunge pînă la desfacerea contractului de muncă al doctoriței”, ne-a declarat dr. Leonard Roșu, directorul Spitalului Județean.
Polițiștii băcăuani au demarat cercetările în acest caz, sub acuzația de luare de mită. Dosarul urmează să fie înaintat Parchetului de pe lîngă Tribunalul Bacău, în a cărui competență intră astfel de infracțiuni. Aici, procurorii vor decide dacă vor începe sau nu urmărirea penală împotriva doctoriței Elena Lămășanu. (Cezara DUȚĂ, Florin CRĂCIUN)
Lasă un răspuns