• mandatul actualului consiliu de administrație expiră la jumătatea lunii august
Adunarea Generală a Acționarilor de la Aerostar Bacău va analiza, la jumătatea lunii august, activitatea consiliului de administrație al întreprinderii, al cărui mandat se încheie după patru ani. Președintele CA și directorul general al întreprinderii, Grigore Filip, a pregătit, în acest scop, un raport în care prezintă principalele evenimente din viața societății Aerostar, poziția financiară a companiei și performanța la care a ajuns aceasta. „Într-un mediu economico-financiar restrictiv și aleator caracterizat de hiperinflație și deprecieri accentuate ale monedei naționale – se arată în raportul directorului general -, administratorii au reușit obținerea unei rentabilități sperate de acționari, asigurarea unei bune solvabilități a companiei, maximizarea averii acționarilor, echilibru financiar și rentabilitate la nivelul marjelor de acumulare și al capacității de autofinanțare”.
Mandatul actualului consiliu de administrație este primul de după privatizarea Aerostar. Pachetul majoritar de acțiuni a fost preluat atunci de Iarom București, care s-a obligat, prin contractul de privatizare, la majorarea capitalului social și la un important program de investiții. În anul 2002, suma de 22 de miliarde de lei, cu care Iarom a participat majoraea capitalului social, a stat la baza Programului de Investiții Generale și a programului de investiții de mediu. Majorarea capitalului social a fost făcută în anul 2001, de la 85 la 106 miliarde de lei și în 2002 de la 106 la 292,8 miliarde de lei.
Acțiunile societății Aerostar au avut, în această perioadă, un trend crescător pe piața bursieră și au crescut, comparativ cu valoarea nominală de 25.000 de lei, de la ceva mai mult de 5.000 de lei pe acțiune în anul 2000, la peste 38.000 de lei în 2004. Astfel, dacă în anul 2000 acțiunile Aerostar valorau pe piață 17 miliarde de lei, în acest an acestea au ajuns 446 de miliarde de lei, creșterea fiind de peste 26 de ori. În același timp, portofoliul de participare Aerostar la capitalul social al altor societăți a ajuns de la 16 la 22 de miliarde de lei în ultimii patru ani.
Investiții de anvergură cu banii proprii, dar și cu împrumuturi
Aerostar a încheiat anul 2003 cu un capital propriu de 388,5 miliarde de lei, față de 233 de miliarde în anul 2000, dar și cu o datorie de 111 miliarde de lei, față de 91 de miliarde acum patru ani. Numai în prima jumătate a acestui an, capitalul societății a scăzut cu peste 37 de miliarde de lei, iar datoria a ajuns la 132,5 miliarde de lei. Gradul de îndatorare al companiei este acum aproximativ la nivelul celui din anul 2000, adică de 38%, față de 34,5%, cel mai greu an fiind din acest puct de vedere 2002, cu 43,5%. În primele șase luni ale acestui an s-au făcut investiții cît în 2000, de aproape 14 miliarde de lei. Cel mai mare volum de investiții a fost alocat anului 2001, peste 33 de miliarde de lei. „Păstrarea poziției concurențiale a determinat eforturi din partea administratorilor pentru investiții în cercetare-dezvoltare, în specializarea personalului, în modernizarea și achiziția de utilaje și în informatizarea companiei” – spune Grigore Filip.
Principala grijă – creșterea averii acționarilor
Obiectivul fundamental de maximizare a averii acționarilor (activul net neangajat în datorii), respectiv creșterea lui de la un an la altul – se arată în raportul CA – a avut ca sursă principală profitul. Profitul net al Aerostar a crescut de la 27 de miliarde de lei, în anul 2000, la 64 de miliarde de lei în 2003, iar în prima parte a anului 2004 acesta a ajuns la 60 de miliarde de lei. Societatea a acordat constant dividende acționarilor, iar Grigore Filip crede că aceasta a dus la consolidarea încrederii în imaginea ei. Pentru profituri mai mari, strategia societății a fost axată pe creșterea vînzărilor. Trendul acestora a evoluat de la 430 de miliarde de lei în anul 2000, la peste 1.037 de miliarde în 2003, iar de la începutul anului 2004 acesta a ajuns la 847 de miliarde de lei. Prin specificul produselor ei, Aerostar a exportat de 267,5 miliarde de lei acum patru ani și a ajuns, numai în primele șase luni ale acestui an în valoare de 531 de miliarde de lei. Convingerea cu care Grigore Filip și ceilalți membri ai consiliul de adminsitrație se vor prezenta la judecata acționarilor, peste o săptămînă, este că „mandatul acestui consiliu a fost primul care a realizat adevărat recunoaștere a societății pe plan intern și internațional”.
Principalii acționari ai Aerostar sînt Iarom București, cu 71% din capitalul social și SIF Moldova Bacău, cu peste 11%. (Petru DONE)
Lasă un răspuns