• ordonanța de urgență care impune această regulă le permite totuși acestora să și profeseze, dar numai după terminarea programului de la instituțiile pe care le conduc
Schimbările din ultima vreme petrecute în sistemul sanitar au început să se facă simțite și în interiorul Direcției de Sănătate Publică (DSP). După ce a pierdut din structura sa un post de director adjunct și alte cinci de șefi de birouri, șefii instituției vor avea și ei un program diferit. Potrivit unei ordonanțe emise la sfîrșitul lunii iunie, directorii DSP sînt obligați ca într-o zi de lucru să petreacă cele opt ore din program numai la birou. Pînă acum, aceștia aveau voie într-o zi de muncă să lucreze și în cabinetele de policlinică sau în secțiile de spital. Era vorba de așa-numitul sistem integrat, care datează dinainte de 1989. După noua ordonanță, însă, medicii care ocupă fotoliile de conducere în DSP pot munci în unități sanitare private sau de stat doar în afara celor opt ore de lucru la birou. „Ordonanța vine cu această specificare, care oferă medicilor un prim avantaj prin aceea că ei fac excepție de la legea care stabilește incompatibilitatea funcționarului public cu alte locuri de muncă. Sistemul integrat în care trebuia să ne încadrăm avea dezavantajul că pentru orele de muncă de la spital sau din policlinică, medicul respectiv nu primea bani în plus. Acum, după ora 15.00, cînd se încheie programul la DSP, poți avea ori cîte locuri de muncă poți duce, pentru că serviciile îți sînt plătite ca atare. Singura condiție este aceea să declari la instituția unde ai cartea de muncă celelalte servicii”, ne-a declarat doctorul Marin Buștuc, director adjunct al DSP.
Modificarea referitoare la programul de lucru al medicilor cu funcții în sistemul sanitar nu este încă operabilă. Ea va fi pusă în aplicare abia după ce Ministerul Sănătății aprobă statul de funcții al DSP. Cornelia Cojocaru, directorul general a acestei instituții, care în prezent își desfășoară activitatea și într-unul din cabinetele de oftalmologie ale policlinicii de adulți, este de părere că noua hotărîre are avantaje de ambele părți. „Faptul că activitatea de conducere trebuie desfășurată acum pe timpul celor opt ore de program zilnic nu poate avea decît efecte pozitive. Problemele administrative implică o mare responsabilitate, care, de multe ori, necesită și un timp mai îndelungat de rezolvare. Faptul că ni se permite totuși ca după orele de program să ne desfășurăm și activitatea lîngă bolnav este, cred, cel mai mare cîștig. Dacă am fi fost condiționați ca șefi de instuții să nu mai facem consultații, ne-ar fi rupt de activitatea profesională de bază”, spune medicul Cornelia Cojocaru.
Aceeași soartă vor avea din toamnă și directorii de spital. Potrivit legii spitalelor, care va intra în vigoare în luna septembrie, șefii acestor unități medicale vor fi obligați să se dedice problemelor de birou timp de opt ore pe zi. Doar în afara acestor ore de program, medicii care ocupă fotoliile de directori pot să mai stea și la capul bolnavului. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns