Senatorul PSD Vasile Cautiș vînează și fotoliul de director de la Colegiul „Alecsandri”
• el vrea să rămînă și parlamentar, dar să conducă „din tren sau de la Senat” și destinele colegiului băcăuan • deși e practic imposibil să împace cele două lucruri, Vasile Cautiș spune că nu dă înapoi • nici șefilor Inspectoratului Școlar nu li se pare nimic nefiresc • ei se grăbesc să-l numească pe Cautiș, deși Margareta Neacșu, actuala directoare, mai are delegație pînă pe 31 august • la Colegiul „Ferdinand I”, într-o situație similară, directoarea cu delegație a fost lăsată în funcție
Profesorul Vasile Cautiș, devenit cu trei luni în urmă senatorul PSD după plecarea lui Octavian Opriș, vînează, mai nou, și postul de director al Colegiului „Vasile Alecsandri” din Bacău. Pînă aici, nimic ieșit din comun, mai ales că acesta a și avut catedră la liceul amintit și, în octombrie anul trecut, a cîștigat concursul pentru funcția de director la Alecsandri. Ciudat este însă, că Vasile Cautiș nu vrea să devină director, după care să renunțe la funcția de senator. El vrea să le facă pe amîndouă deodată, deși pentru oricine este limpede că nu are cum să fie și la București, în Parlament, și la școală, ca să conducă destinele acestui liceu.
Practic, Vasile Cautiș va ajunge să facă naveta între liceu și Senat. Toată povestea ar urma să dureze măcar trei luni, din septembrie, de cînd începe anul școlar, și pînă în noiembrie, cînd au loc alegerile generale. Acest lucru nu pare să constituie o problemă nici pentru conducerea Inspectoratului Școlar Județean Bacău, care a acceptat să-l numească în funcția de director fără rețineri. „Vasile Cautiș va fi numit director la Colegiul Alecsandri de la 1 iulie. Legea permite în astfel de cazuri cumul de funcții”, afirmă Ghiorghi Iorga, inspector școlar general la ISJ Bacău.
Curios este faptul că solicitarea lui Vasile Cautiș de a fi înscăunat director, la care șefii ISJ au răspuns cu promptitudine, a venit la numai cîteva zile după ce i-a expirat delegația la Ministerul Educației și Cercetării, unde timp de trei ani a fost inspector în Corpul de control. Probabil funcția ocupată de Cautiș la București i-a „impresionat” pe șefii învățămîntului băcăuan, de vreme ce aceștia au acceptat ca problemele colegiului băcăuan, în care învață peste 1.200 de elevi și predau mai bine de 100 de cadre didactice, să fie lăsate pe mîna unui director navetist, care va sta mai mult la ședințele Senatului sau în tren, decît în cabinetul de director de școală. În atare situație, renumele acestui colegiu, unul dintre cele mai bune din județ, să devină istorie.
Nici Vasile Cautiș nu vede nici o problemă în privința conducerii școlii, lucru pe care chiar a susținut că-l poate face și de la București sau din tren. „Mi-am asumat această chestiune și o voi duce la capăt. Nu am calculat cîte zile voi sta la școală și cîte la București, dar cu siguranță că voi rezolva toate problemele școlii, indiferent unde mă voi afla. Am cerut să fiu numit de la 1 iulie, ca să las cele două directoare să-și temine treaba cu bacalaureatul. Nu văd nici o problemă dacă sînt și senator și director, pentru că în țară mai există astfel de cazuri, iar Legea 161 permite acest lucru. Dacă am să constat că treaba nu merge, voi renunța la una dintre funcții, însă nu știu să spun acum la care”, susține senatorul Vasile Cautiș.
Interesele, mai importante decît legea
El o va înlocui în funcția de director al Colegiului „Vasile Alecsandri” pe Margareta Neacșu, care ocupă acest post cu delegație. Delegația acesteia expiră însă, la 31 august. Practic, șefii învățămîntului băcăuan ar putea s-o lase pînă atunci în funcție, și nu s-o schimbe cu două luni înainte. Nimeni n-a ținut cont de acest document. Asta, deși o circulară a ministrului educației din 2001 stipulează că directorii cu delegație pot fi înlocuiți după concurs sau la terminarea anului școlar, iar faptul că Vasile Cautiș va fi numit la nouă luni de la cîștigarea concursului, în timpul examenului de bacalaureat, nu mai pare să fie o problemă pentru nimeni.
Graba cu care Vasile Cautiș va fi numit în funcția de director de la Colegiul „Vasile Alecsandri” este surprinzătoare și dacă avem în vedere felul în care s-a procedat în cazul unul alt colegiu din Bacău, într-o situație similară. Antoaneta Pătrașcu, director cu delegație la Colegiul „Ferdinand I” din Bacău, a fost păstrată în funcție de conducerea Inspectoratului Școlar, deși concursul pentru acest post a fost cîștigat de inspectorul Adrian Horodnic. Spre deosebire de Vasile Cautiș, Adrian Horodnic și-a manifestat intenția de a merge să preia imediat conducerea colegiului, însă lucrurile au fost tergiversate, sub diferite pretexte, astfel că numirea la mai mult de o lună de la concurs ar fi devenit ilegală. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns