• zona este îngrădită cu gard înalt de sîrmă, controlată de cîini și paznici, aceștia din urmă avînd ordin să nu dea drumul la nimeni în incintă
La aproximativ cinci sute de metri de malul lacului de acumulare de la Valea Uzului, în zona numită Plopu Lapoș, se ridică semețe cîteva vile bine păzite de paznici, după un gard de sîrmă înalt de peste doi metri. Accesul în zonă este interzis. Dacă reușești să pătrunzi pînă acolo, paznicul te informează sec, dar politicos, că acolo sînt propietăți private și nu ai acces. Asta dacă vrei să patrunzi acolo pe drumeagul care se desprinde din drumul principal ce înconjoară barajul. Se mai poate însă ajunge în zonă și de la malul lacului, cu condiția să nu te observe paznicii.
Aceasta a fost și calea pe care am urmat-o noi. Ne-am instalat un punct de observație în pădure, cît mai aproape de țintă, și ne-am pus la pîndă. Momentul propice ni s-a părut acela în care singurul paznic observat de noi din pădure a intrat la toaletă. Fără să mai stăm prea mult pe gînduri, am făcut fotografii la cele patru vile mai arătoase de acolo.
Cea mai impunătoare este casa de vacanță a fostului director al Rafinăriei Dărmănești, Basarab Verdeș. Alături de vila lui se află cea a directorului comercial al Rafinăriei Dărmănești, Octavian Angheluță, iar mai în vale cea a lui Grigore Sichitiu, antrenorul de fotbal care în anii trecuți s-a perindat și pe la cîrma echipei de fotbal băcăuane. Ultima pe listă dintre cele mai răsărite vile din zona respectivă este vila de vacanță a unui fost director de la CPL Comănești. Din spusele locuitorilor din zonă, vilele nu sînt locuite permanent. În general, aici se adună proprietarii cu prietenii lor la sfîrșit de săptămînă și încing chefuri pînă seara tîrziu. „Să nu mă întrebați cum mă cheamă, că nu vă spui! Nu-mi trebuie mie necazuri acum duduie, cu mahării ăștia! Știm cînd vin acolo, pentru că mai trecem prin zonă după animale. Nu putem intra înăuntru pentru că au un paznic cu armă. Au mai încercat băietanii de prin împrejurimi să intre în curte prin vale, de pe malul lacului, dar era cît pe ce s-o încaseze de la paznici. De atunci, nu mai avem curiozități de astea, că nu ne țin oasele”, ne-a spus unul dintre locuitorii din zonă.
Tot de la localnici am aflat că zona pe care sînt construite vilele a fost cumpărată de la proprietarii care aveau pădure acolo. „I-au momit cu te miri ce și mai nimic, iar oamenii, proști, le-au vîndut terenul. Au înțeles ei de nu știu unde că nu au voie să-l folosească nicicum, pentru că-i prea aproape de baraj și nu le dă voie de pe la Ape, sau cam așa ceva. Așa că atunci cînd au venit aștia să cumpere, n-au mai stat pe gînduri și le-au dat terenul cu amîndouă mîinile”, ne-a spus Vasile Apostol, unul dintre locuitori.
Autoritățile spun că totul e în regulă și că vilele au autorizații
Intrigați de afirmația că terenul pe care sînt construite vilele ar prea aproape de lac și că ar intra în acest caz în zona de protecție sanitară a lacului de acumulare, am început să ne interesăm pe la autorități, să vedem care este adevărul. Toată lumea spune însă că nu sînt probleme și că vilele sînt construite în afara zonei de protecție. „Știu despre ce vorbiți. Numai că nu sînt probleme de genul acesta, pentru că ele se află cu mult în afara zonei de protecție sanitară a lacului de acumulare. Nu s-au dat aprobări pentru nici un fel de construcții în apropierea acestei zone tocmai pentru că lacul de acumulare de la Valea Uzului alimentează cu apă populația din multe localități și nu am vrut să se creeze probleme, așa cum s-a întîmplat în alte zone”, ne-a spus Emil Vamanu, directorul Direcției Apelor Siret. Și primarul din Dărmănești, Dumitru Cojocaru, spune că toate construcțiile de acolo au respectat legea. „Cînd s-a construit acolo, terenurile erau în extravilan, iar autorizațiile de construcție au fost date de Consiliul Județean Bacău, aceasta fiind instituția în drept să elibereze astfel de autorizații de construcție. Dar să nu vă închipuți că și-a construit cineva ceva acolo fără să aibă toate autorizațiile necesare”, ne-a spus primarul din Dărmănești. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns