• trepidațiile camioanelor care transportă piatră de la o carieră din apropiere au dus la deteriorarea mai multor case • problema nu are rezolvare fiindcă nimeni nu a reclamat oficial pagubele
Locuitorii satului Coteni, din comuna Buhoci, trăiesc, de o bună bucată de timp, cu coșmarul unui adevărat cutremur. De 12-13 ori pe zi, pe șoselele comunei trec coloși de 28 de tone, încărcați cu balast de pe malul Siretului, pe care îl transportă undeva spre Motoșeni. Ce înseamnă această activitate intensă pentru casele în care trăiesc mulți oameni trecuți de prima tinerețe, e greu de imaginat. „Zilnic ni se zdruncină casa. Avem crăpături prin interior, iar praful este o pacoste. S-a prăfuit tot islazul, iar animalele nu mai au ce mînca, mai ales că-i și secetă”, ne-a declarat Maria Rotaru, femeie a cărei locuință se află între drumul comunal și drumul județean. Situația este mult mai gravă pentru familia Anasie V. Dumitru, a cărei locuință a fost, de asemenea, afectată de trepidațiile produse de mașini. „De cînd cu mașinile astea, mi-au crăpat pereții și mi s-au spart trei geamuri. A căzut pînă și țigla de pe casă”, ne-a spus Dumitru V. Anasie. Pacostea bolizilor ce cară piatră a afectat multă lume din sat. Bătrînul Gheorghe Rotaru, veteran de război, plînge cînd vorbește de pagubele făcute de mașinile cu balast. „Mi s-a crăpat casa. Gardul s-a lăsat într-o parte, iar temelia de ciment mi-a intrat în pămînt. Nu se poate așa ceva. Măcar să ne facă la loc ceea ce au stricat”, s-a plîns bătrînul. Oamenii din zonă sînt conștienți că ceea ce se petrece de o bucată de timp în satul lor nu-i a bună. „Asta nu-i șosea pentru utilaje grele. Mie mi s-a crăpat casa, dar am adus un sac de ciment și am chituit-o pe unde am putut. Dar e jale. Cînd trec mașinile pe aici parcă-i cutremur”, ne-a zis și Constantin Mocanu.
Oamenii s-au plîns la primar, la preot, apoi au cerut să se facă ceva, dar fără prea multe rezultate. „Ni s-a promis ajutor, dar nu au fost decît cuvinte”, ne-au spus ei. Situația este cunoscută la primărie, însă primul om al comunei Buhoci spune că nu are prea multe alternative. „A fost o discuție cu oamenii din sat și unul dintre drumurile spre balastieră a fost închis la solicitarea cetățenilor. A rămas încă unul, pe care noi nu-l putem închide, deoarece nu intră în atribuțiile noastre. Ceea ce am reușit să fac, a fost să solicit udarea drumului de către cei care transportă balast, pentru a nu mai fi praf, și reducerea vitezei în zona locuită. Oamenii au cerut un drum pe malul Siretului, însă așa ceva este imposibil. Ar trebui luate măsuri de direcția de drumuri județene, care controlează aceste șosele”, ne-a declarat Mihai Antuca, primarul comunei Buhoci.
Din păcate pentru oamenii din Coteni, la Administrația Drumurilor Județene nu s-a făcut nimic. Motivul este, de fapt, un lait motiv valabil în toată țara: nimeni nu a reclamat. „Noi avem cîntar în zonă și controlăm toate sectoarele, dar la Coteni nu s-a înregistrat nici o plîngere în scris, nici din partea primarului, nici din partea vreunui grup de oameni. Dacă ar fi existat așa ceva, am fi stiut ce măsuri să luăm. Dar așa?”, ne-a explicat Cătălin Spascu, șef serviciu din cadrul Administrației Drumurilor Județene.
La firma care execută lucrări de transport în zona Coteni, S.C. Durimpuls, nu se știe nimic de vreo eventuală pagubă făcută oamenilor din zonă. Aducîndu-i-se la cunoștință plîngerile sătenilor din Coteni, Florin Coșun, director executiv la firma Durimpuls, ne-a declarat: „Este treaba lor ce spun. Fiecare are dreptul să zică ceea ce crede. Dacă au vreo problemă, să se ducă la primar și să discute cu el”, ne-a declarat directorul.
Chiar dacă sînt veterani de război sau simpli agricultori, oamenii din Coteni n-au timp pentru a-și rezolva problemele de acest fel pentru că, bucata de pămînt din care trăiesc de pe o zi pe alta nu așteaptă. Se pare, așadar, că nu le rămîne altceva de făcut decît să-și repare casele cum pot și să trăiască mai departe în ritmul cutremurător al camioanelor care transportă piatră. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns