• Skip to primary navigation
  • Skip to secondary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Despre
  • Contact
  • Arhiva 2002-2008
  • Publicitate
  • Anunțuri în Ziarul de Bacău
  • Newsletter
  • Locuri de muncă

Ziarul de Bacău

Cotidian de știri și investigații

  • Top Story
  • Actualitate
  • Politică
  • Dosar
  • Economie
  • Educatie-Cultura
  • Expert
  • Foto Video
  • Anunțuri
Ești aici: Acasă / Politica / Sen. Breahnă Pravăț, declarație politică: „Sportul românesc între subfinanțare și finanțare haotică”

Sen. Breahnă Pravăț, declarație politică: „Sportul românesc între subfinanțare și finanțare haotică”

Ziarul de Bacau 18 iunie 2021 5 comentarii

LikeShare

Senatoarea Cristian Breahnă Pravăț atrage atenția, într-o declarație politică, asupra problemelor cu care se confruntă sportul românesc:

Sportul românesc între subfinanțare și finanțare haotică

Viziteu vorbește (pentru cine mai face prostia să îl creadă) de finanțare pentru stadionul de la Bacău…, când realitatea este alta: guvernarea USR-PNL și-a bătut joc de acest domeniu, în an olimpic 2021.

Sportul are puterea de a schimba lumea” spunea Nelson Mandela, laureatul Premiului Nobel pentru Pace din 1993, însă acest fapt devine practic imposibil dacă sportul nu se fundamentează, la nivel național, pe o finanțare corespunzătoare sau mai ales dacă aceasta se realizează fără nicio strategie coerentă.

Printr-o declarație politică, am atras atenția asupra următoarelor aspecte:

1.Chiar dacă fosta guvernare PSD a crescut semnificativ, începând din 2016, finanțarea pentru infrastructura sportivă și pentru anumite secțiuni de activitate din domeniul sportului, în anul #olimpic 2021, sportul românesc a primit fonduri mult mai #reduse decât acum doi ani, în 2019. Astfel, România se menține în coada clasamentului țărilor din Uniunea Europeană, în ceea ce privește nivelul cheltuielilor publice efectuate pentru activități sportive și recreative per cap de locuitor. Dacă țări precum Luxemburg, Suedia, Finlanda, Franța, Olanda etc. au alocat în acest sens, în ultimii ani, peste 200 euro/locuitor, România nu a reușit să acorde acestui domeniu nici măcar un sfert, comparativ cu aceste țări.

2. Finanțarea din partea autorităților centrale, în principal cea acordată de Ministerul Tineretului și Sportului, este una haotică și nu respectă criterii de performanță sau de transparență și nici măcar, în cele mai multe cazuri, solicitările reprezentanţilor direcţiilor judeţene şi ale unităţilor subordonate, astfel încât banii să nu poată fi cheltuiţi de entitățile din teritoriu şi să fie înapoiaţi Guvernului, după cum recent au precizat reprezentanții Sindicatului Naţional Sport şi Tineret. Concret, deși prin necesarul de credite transmis către MTS, direcția județeană solicită fonduri mai mari pentru derularea unor programe pe sport, ministerul aprobă credite bugetare considerabile pentru derularea unor programe pe tineret, acestea fiind aproape inexistente la nivelul acestor entități.

3.Într-un an olimpic, domeniul sportului este uitat complet de către actuala guvernare și în mult lăudatul Plan Național de Redresare și Reziliență, prin care, doar la nivel declarativ, inițial, se afirma că “sportul nu trebuie neglijat”. Toate s-au dovedit a fi doar afirmații deșarte! Pentru că, în realitate, România nu a primit și nu va primi nimic, prin PNRR, pentru finanțarea directă a sportului, deși țări precum Italia, Portugalia, Grecia au reușit să impună, inclusiv prin PNRR, componente de finanțare pentru acest domeniu.

4.În acest context, finanțarea sportului din bani publici se realizează într-o proporție de aproximativ 50% din fonduri provenind din bugetele unităților administrativ-teritoriale, fiind de multe ori la discreția oamenilor politici care conduc destinele acestora.

5.Dezinteresul politicului față de segmentul sport, imixtiunile politice sau alți factori au condus, în perioada recentă a guvernării PNL-USR, la finanțarea necorespunzătoare a sportului, mai ales în situația cluburilor sportive, unde directorii sunt numiți politic și indiferent de performanțele pe care aceștia le-au înregistrat, au devenit de foarte multe ori, la schimbarea de mandate, indezirabili, în raport cu noii ordonatori de credite. Acest fapt a condus nu numai la subfinanțarea respectivei entități sportive, dar și la situații absurde, la nedreptăți sau la excese nejustificate, cum este și cazul actualei hărțuiri experimentată de primarul USR al municipiului Bacău, în raport cu directorul Clubului Sportiv Municipal Bacău.

Anul 2021 este an olimpic și ar fi trebuit respectată asumarea unei alocări bugetare semnificativ crescute față de cea aferentă exercițiilor financiare precedente, dar și cea a acordării unui procent semnificativ pentru sport din cele 3,6 miliarde de euro prevăzute pentru pilonul de educație din PNRR, dacă o alocare directă pentru sport, prin acest plan, nu a fost priopritatea Guvernului Cîțu.

Însă, aflându-ne aproape la finele execuției bugetare a primelor două trimestre ale acestui exercițiu, avem certitudinea că aceste deziderate nu vor fi atinse și astfel, România va avea neșansa de a rămâne în coada clasamentelor competițiilor internaționale, dacă nu cumva eforturile supraomenești ale campionilor români vor salva, din nou, onoarea țării noastre și a actualilor guvernanți, pentru că tot celebrul Nelson Mandela afirma că “sportul poate da speranță acolo unde alții au adus doar suferință”.

– senator Cristina Breahnă Pravăț, PSD Bacău
LikeShare

Din categoria: Politica Etichete: Cristina Pravat, declarație politică

Reader Interactions

Comentarii

  1. Tot inainte! a zis

    18 iunie 2021 la ora 9:37 am

    Consiliul judetean Bacau poate sa faca mult mai mult! D-na senator e genul de tocilar care nu a invatat nimic din ce a tocit! Profesor de conturi.

    Răspunde
  2. Denisa a zis

    18 iunie 2021 la ora 10:30 am

    ”…Sportul are puterea de a schimba lumea” spunea Nelson Mandela,…”

    Problema e ca la noi e finantat din bani publici sportul de performanta si nu sportul de masa.

    Mie nu mi se pare moral sa de dea din bani publici venituri foarte mari, poate chiar 10.000 de euro lunar. Sunt multe alte prioritati, sportul de performanta mai poate astepta sau mai bine, sa-si limiteze pretentiile financiare.
    Avem olimpici la matematica, informatica… si nu au primit bani publici pentru meditatii.

    Răspunde
  3. Mihaela a zis

    18 iunie 2021 la ora 11:11 am

    desi dupa aspect nu pare a avea ceva comun cu sportul, constat cu surprindere ca dna sus amintita se pricepe la toate, administratie, sanatate, economie, mai nou sport …fara a adauga ceva de substanta activitatii sale de senator. Doar tipete, injurii, calomnii calibrate la sediul PSD. Faceti legi, aduceti amendamente , nu doar declaratii politice!

    Răspunde
  4. Ion Baioneta Usere a zis

    18 iunie 2021 la ora 12:53 pm

    Ascultam azi lapostul comunist RADIO ROMANIA ACTUALITATI precum ca in anul 1928. delegatia olimpica a Romaniei nu a avut bani ca sa faca deplasarea decat ciuntita. Adica o parte dintre romanii calificati la Jocurile Olimpice de vara de la Amsterdam a ramas acasa, dat fiind ca nu existau bani pentru deplasare.
    Ceea ce cenzura comunisto-marxista a scapat, de data asta, lasand stirea sa mearga pe post, este faptul ca la putere, in 1928 se afla un guvern LIBERAL condus de onorabilul VINTILA BRATIANU… Asadar, ca sa fie clar, guvernul LIBERAL are o lunga traditie de batjocura a sportului romanesc.

    Răspunde
    • Tot inainte! a zis

      18 iunie 2021 la ora 2:22 pm

      unde te-ai dus tatae?

      Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

Ultimele articole

Dorinel Umbrărescu, în topul constructorilor de autostrăzi, cu cele mai mari progrese în februarie

Compania Regională de Apă Bacău S.A. lansează licitații pentru contracte lotizate, parte din Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată

Un furnizor de droguri din Bacău, prins în flagrant de polițiști, cu ajutorul persoanei căreia îi vindea „cristale”

Un bărbat se întoarce după gratii pentru 24 de ani, după ce a folosit un card bancar găsit pe stradă

Graficul SOMA de colectare a deșeurilor reciclabile din mediul rural, din perioada martie-aprilie 2023

Locuri de muncă CONTAINERE FDC: sudor, lăcătuș confecții metalice, operator Abkant, electrician, instalator, vopsitor, tâmplar PVC, muncitor finisaje (parchet laminat, rigips), muncitor necalificat/semicalificat.

8 martie 2023

Locuri de muncă la SOMA Bacău: mecanic auto, sudor, șofer și lucrător operativ pentru autocompactoare

23 februarie 2023

SOMA Bacău angajează mecanic auto, sudor, șofer și lucrător operativ pentru autocompactoare

21 februarie 2023

Locuri de muncă disponibile la SOMA Bacău: mecanic auto, sudor, șofer și lucrător operativ pentru autocompactoare

20 februarie 2023

Ultimele comentarii

  • Gica Contra la S-a dublat numărul mașinilor electrice înmatriculate, în județ. Chiar și așa, băcăuanii nu se îngrămădesc să schimbe combustibilii fosili pe baterii
  • Ifrim la VIDEO: Consiliul Județean Bacău a finalizat asfaltarea străzii Orbic, din Buhuși
  • cezar la O firmă din Bacău face studiul de fezabilitate pentru extinderea DN24, pentru accesul la Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi. Contractul este de peste 680.000 lei
  • Caesar la O firmă din Bacău face studiul de fezabilitate pentru extinderea DN24, pentru accesul la Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi. Contractul este de peste 680.000 lei
  • Roch la O firmă din Bacău face studiul de fezabilitate pentru extinderea DN24, pentru accesul la Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi. Contractul este de peste 680.000 lei

Cabinet parlamentar

Linkuri sponsorizate

  • Credius – Credite Nevoi Personale – Aprobare Rapida
  • Mokka – Card de Cumparaturi
  • Nova – Energie Electrica si Gaze Naturale
  • Salon cosmetica

Cabinete parlamentare PNL

Trafic Ziarul de Bacău · Copyright © 2023 · S.C. G&P News & Advertising S.R.L. · Știri mondene · Aghiuță · Presa Bacău