Zi de post si rugaciune, in care nu se consuma produse din lapte, carne, oua, brinza, si se insista mai mult pe rugaciune, milostenie sI ajutorarea celor nevoiasi. Asa trebuie traita serbarea de vineri, 14 septembrie, cea mai veche si mai importanta dintre sarbatorile ortodoxe inchinate Sfintei Cruci, anume Inaltarea Sfintei Cruci.
Este o rememorare a momentului aflarii Crucii pe care a fost rastignit Mintuitorul si inaltarea ei solemna in vazul poporului in ziua de 14 septembrie 335. Tot in aceasta zi se reaminteste aducerea sau intoarcerea acesteia de la persi in biserica Sfintului Mormint (a Sfintei Cruci) din Ierusalim.
In anul 335, in ziua de 13 septembrie a avut loc sfintirea bisericii construite de imparatul Constantin cel Mare deasupra mormintului Domnului, iar a doua zi episcopul Macarie al Ierusalimului a aratat tuturor, pentru prima data, sfintul lemn. De atunci, a ramas definitiva ziua de 14 septembrie, ca sarbatoare a „Inaltarii” sau „Aratarii” Sfintei Cruci. Practic, evenimentul pe care Biserica il consemneaza in ziua de 14 septembrie este legat de acele intimplari din veacul al IV-lea dupa Hristos, cind imparateasa Elena a vizitat locurile sfintite prin viata si suferintele Mintuitorului. Ea a vrut sa vada cit era cu putinta urmele pasilor lui Iisus sau macar cit ramasese dupa ce Ierusalimul fusese darimat. Spre deosebire de alte praznice imparatesti, Inaltarea Sfintei Cruci se serbeaza cu post, pentru ca ea ne aduce aminte de Patimile si moartea Mintuitorului.
La inceput, sarbatoarea avea un caracter local si era celebrata numai la Ierusalim, unde, se pastra lemnul Crucii Rastignirii, de la descoperirea lui pina la 634, cind a fost dus la Constantinopol. Procesiunea solemna, prin care se cinstea odinioara Sfinta Cruce in Cetatea Sfinta, s-a pastrat acolo pina astazi. Cu timpul, sarbatoarea s-a intins si in Constantinopol, unde ceremonialul ei a primit o noua stralucire si dezvoltare, mai ales din sec. VII, cind Sfintul Lemn a fost adus de la Ierusalim la Constantinopol. In calendarul roman, sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci a fost introdusa de papa Serghie I.
Lasă un răspuns