Alegerile europarlamentare se apropie în ritm alert. Pe 25 mai suntem chemați la urne să ne alegem viitorii reprezentanți în Parlamentul European. Calendarul alegerilor dictat de Guvern a fost împărțit în județe și acum se urmează pas cu pas etapele. Dacă cei care se ocupă de organizare se mai agită cât de cât, cei care sunt direct interesați, partidele politice, zac încă în letargia stomacelor umflate de prea multă hrană în perioada sărbătorii pascale. Parcă nici nu s-ar apropia alegerile. Sau poate se așteaptă să treacă și zilele libere de 1 Mai, când oamenii politici și-au antamat din timp escapade de relaxare în diferite colțuri mai mult sau mai puțin exotice! Apropo de „zile libere” date cu atâta dărnicie de Guvern! Nu am să înțeleg niciodată de ce se cheamă pompos „zile libere” și ar trebui să se mulțumească mai-marilor care ne conduc pentru acest gest mărinimos făcut prostimii, când de fapt totul se recuperează prin ore de muncă suplimentare în cursul săptămânii sau prin sâmbete și duminici muncite. Că așa e la români! Îi momești cu o zi liberă și le iei la schimb din buzunar accize la carburanți, prețuri mai mari la alimente, gaze! În același timp, ca treaba să fie „corectă”, se măresc sporurile și indemnizațiile demnitarilor.
Revenind la alegerile europarlamentare, liniștea de acum nici măcar nu prevestește liniștea de dinaintea furtunii. Miza este mică pe plan local, deoarece niciun băcăuan nu este plasat pe un loc eligibil ca să fie interesat să se promoveze puternic.
Tot ce contează acum este scorul partidului, adus de mașina activului de partid. Alegerile europarlamentare nu sunt altceva, așa cum au recunoscut liderii politici locali, decât un barometru pentru alte alegeri, locale sau generale – cele mai vivace pentru politicieni – și de aceea mișcarea se rezumă la ceea ce se dictează de la nivel central. Nici campania electorală nu se anunță prea animată, iar experiența anilor trecuți arată că jocul de glezne va lipsi cu desăvârșire, iar candidații se vor prezenta în timpul unor scurte și rare vizite, a unor mitinguri regionale și pe panourile de afișaj electoral.
Și astfel, în ziua votului, băcăuanul va vota niște poze și la final nu mare va fi mirarea când ne vom trezi în PE cu domnul Dan, popi divorțați și caterisiți, fotbaliști sau patroni de fotbal cu drăgușance la braț sau alte specimene care cică au trecut prin niște evaluări drastice în sânul partidelor care i-au promovat.
geo a zis
Adevarat!
Mircea a zis
Bun articolul. Aşa este.