Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a deschis o noua sesiune pentru depunerea proiectelor care vizeaza Masura 121 – „Modernizarea exploatatiilor agricole” si Schema de Ajutor de Stat N578/2009 aferenta Masurii 123 „Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere” din Programul National de Dezvoltare Rural? 2007 – 2013. Cererile de finantare vor putea fi depuse la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Bacau, pina pe 29 aprilie.
Pentru aceasta sesiune – ne-a informat directorul Oficiului, Codrina Pascaru -, alocarea totala pentru Masura 121 este de 150 de milioane de euro, fiind defalcata pe fiecare din cele doua sectoare principale agricole. Astfel, sectorul vegetal va beneficia de 56 de milioane de euro, iar cel de crestere a animalelor de 84 de milioane de euro. „Pentru a facilita accesul la sprijinul financiar oferit – a mai spus Codrina Pascaru -, beneficiarii Masurii 141 – Sprijinirea exploatatiilor agricole de semi-subzistenta vor avea alocati, separat, 10 milioane de euro pentru aceasta sesiune, pentru a depune proiecte si pentru Masura 121. Cu alte cuvinte, beneficiarii Masurii 141 care vor dori sa depuna proiecte pentru dezvoltarea exploatatiei agricole pe care o detin vor avea o alocare separata, care îi va ajuta sa aiba mai multe sanse de succes”. Prin Masura 121, fermierii pot primi sprijin nerambursabil de pina la 1,6 milioane de euro pentru investitii în exploatatiile agricole, într-un procent de cofinantare care porneste de la 40% din valoarea totala eligibila a proiectului.
În ceea ce priveste Schema de Ajutor de Stat N578/2009, aceasta beneficiaza de o alocare de 101 milioane de euro, din care 80,8 milioane pentru sectorul agricol si 20,2 milioane de euro pentru sectorul forestier. Investitiile finantabile în sectorul agricol prin Schema de Ajutor de Stat vizeaza sectorul panificatie (piine, produse de patiserie, biscuiti, paste fainoase etc.), dulciuri (de exemplu, ciocolata sau înghetata) sau alte preparate alimentare (lapte praf, alimente pentru diferite tipuri de regim sau fabricarea de supe sau ciorbe). De asemenea, în ceea ce priveste procesarea din sectorul forestier, vor primi sprijin financiar proiectele care au ca scop
valorificarea produselor lemnoase (exploatarea forestiera) sau a produselor nelemnoase (ciuperci, fructe de padure etc.). Ca o categorie de investitie speciala, Schema de Ajutor de Stat ofera finantare si pentru producerea de biocombustibili – biodiesel si bioetanol – pentru transporturi. Suma maxima nerambursabila care poate fi acordata pentru finantarea unui proiect din cadrul Schemei de Ajutor de Stat este de 3 milioane de euro, iar procentul de cofinantare publica nu va depasi 50% din valoarea eligibila a investitiei.
Începind cu anul 2008, APDRP a primit pentru Masura 1215.545 de cereri de finantare, in valoare de peste 2,12 miliarde de euro, fiind
contractate, pina în acest moment, 1.649 de proiecte în valoare de peste 608 milioane de euro. Cu alte cuvinte, au fost deja angajati peste 66% din cei aproximativ 913 milioane de euro alocati pentru aceasta masura de investitii în perioada 2007 – 2013.
Schema de Ajutor de Stat a fost lansata în anul 2010, iar APDRP a selectat, în vederea finantarii, 130 de cereri de finantare, în valoare de 86,63 milioane de euro.
Lasă un răspuns