• în acest an, cererile vor fi depuse o singură dată • termenul limită expiră pe 31 octombrie • cererile și declarațiile pe propria răspundere se depun la asociații • pentru că sarcina a fost stabilită recent, furnizorii băcăuani de utilități nu au tipărit încă formularele tipizate • cei care mint riscă să ajungă la închisoare
Băcăuanii mai au la dispoziție trei săptămîni ca să depună cererile pentru acordarea subvenției la încălzire. Conform deciziei Guvernului, persoanele care îndeplinesc condițiile pentru primirea ajutorului la încălzirea locuinței trebuie să depună o cerere la asociațiile de locatari pînă pe 31 octombrie. „Cei care se încadrează în tranșele de venit prevăzute de Ordonanța 81 trebuie să depună la sediile asociațiilor o cerere și o declarație de venit pe propria răspundere. Asociațiile vor fi cele care vor aduce la Primărie cererile pentru subvenții”, ne-a declarat Doinița Huțu, consilier de specialitate la Biroul Spațiu Locativ și Asociații din cadrul Primăriei Bacău. Problema este că petenții nu au de unde să ia formularele tipizate. La sfîrșitul săptămînii trecute, Executivul a decis ca formularele de solicitare și declarațiile de venit să fie tipărite de furnizorii de energie termică în sistem centralizat sau de gaze naturale pînă la 15 octombrie. Deși pînă la termenul limită stabilit a mai rămas doar o singură zi, nici unul dintre furnizorii băcăuani nu tipărise documentele, astfel că solicitanții trebuie să aștepte ca asociațiile să primească aceste hîrtii.
Precizăm că, în cazul locatarilor care își încălzesc locuințele cu gaz metan, subvenția a crescut cu 45 % față de cea acordată anul trecut. În cazul celor ce se încălzesc cu lemne, cărbuni și alți combustibili, ajutorul este fix – 350.000 de lei lunar – și se acordă persoanelor care intră sub incidența Legii venitului minim garantat. Numai că, spre deosebire de anii precedenți, aici subvenția va fi acordată la începutul sezonului rece, astfel încît oamenii să își poată achiziționa la timp materialul lemnos.
Legea spune că la stabilirea venitului mediu net lunar pe membru de familie, în funcție de care se va calcula valoarea ajutorului acordat, se vor lua în calcul toate veniturile realizate de membrii familiei respective în luna anterioară depunerii cererii. Sînt luați în calcul toți cei care locuiesc în casă, chiar dacă nu sînt rude cu proprietarul sau chiriașul. Trebuie însă ca respectivii să fie trecuți în cartea de imobil și să fie luați în calcul la stabilirea cheltuielilor de întreținere a locuinței. Dacă în anii anteriori toți solicitanții erau verificați de comisiile din asociație și de la Primărie, în acest an, dosarele vor fi verificate prin sondaj de comisia de asistență socială locală. „Acolo unde solicitanții vor refuza să se supună anchetelor sau vom constata că au declarat alte venituri decît cele realizate, banii vor fi recuperați. Sancțiunile sînt foarte aspre, iar cei care vor furniza date false vor risca să ajungă în închisoare”, a mai spus Doinița Huțu.
Anul trecut, circa 15.000 de băcăuani au primit în fiecare lună subvenții pentru încălzire, cele mai multe cereri fiind depuse de băcăuanii care erau racordați la sistemul centralizat de încălzire. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns