Credinta a facut din municipiul Bacau un adevarat oras al sarbatorii, chiar in mijlocul saptaminii. Inscrisa cu cruce rosie in calendarul bisericesc, serbarea Cuv. Parascheva a cazut in acest an, intr-o zi de miercuri. Acest lucru nu i-a impiedicat pe bacauani sa aleaga pentru citeva minute sau chiar ore, sa vina la biserici pentru a inalta rugaciuni catre Bunul Dumnezeu. Ca in fiecare an, oamenii au aratat ca dragostea de cele sfinte, necazurile si problemele cotidiene, nu tin cont de timp, iar mijlocirea Sfintei Parascheva este evidenta si eficienta pentru toti cei care i se roaga fara indoiala in suflet. Tineri si virstnici, bacauanii au marturisit laolalta nu doar credinta in Dumnezeu, ci si in sfintii Sai, pururea rugatori si mijlocitori pentru neamul omenescu.
SI daca in toate lacasurile de cult au rasunat cuvintele “Intru tine maica….”, alte biserici din cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului si-au serbat hramul. Pe linga catedrala arhiepiscopala din Roman, o bijuterie artistica, ce dateaza din veacul al XV-lea, in judetul Bacau, Sf. Parascheva este ocrotitoarea bisericii de lemn din Rachitoasa, inca din anul 1677, cind marele clucer Enache a ridicat un sfint lacas in cinstea ei. Istoria acestei biserici, adusa intre anii 1922 -1923 in cimitirul satului Rachitoasa, a ramas ascunsa in negura timpului. O alta biserica inchinata Sfintei Parascheva a fost ridicata la sfirsitul secolului al XVII-lea, la Tirgul Ocna, linga piriul Vilcica. Bucurii duhovnicesti specifice zilei au fost si la nou sfintita biserica din “Filipesti”, sau cea din Enachesti.
In municipiul Bacau a fost o sarbatoare deosebita la biserica cu hramul „Sfinta Parascheva”, din cartierul Letea. Acest lacas de rugaciune, a fost inaltat imediat dupa 1990, de catre preotul Ioan Mera, cu binecuvintarea Prea Sfintitului Episcop Eftimie si a Prea Sfintitului Ioachim Mares, pe atunci episcop vicar al Romanului. Constructia bisericii a inceput in luna iunie a acelui an si a durat pina la 14 octombrie 1993.
Asadar, Sf. Cuv. Parascheva, prin prezenta masiva a credinciosilor in biserici, prin minunile pe care Dumnezeu le savirseste prin rugaciunile ei, si prin numarul mare de lacasuri de cult ce-i poarta numele, isi merita pe deplin numele de “Ocrotitioare a Moldovei”.
... a zis
„Caci exista un singur Dumnezeu si un singur Mijlocitor intre Dumnezeu si oameni: Omul Isus Hristos.
6. care S-a dat pe sine insusi ca pret de rascumparare pentru toti; faptul acesta trebuia adeverit la vremea cuvenita”
TIMOTEI 2:5,6
... a zis
8. VREAU DAR CA BARBATII SA SE ROAGE IN ORICE LOC SI SA RIDICE SPRE CER MAINI CURATE, FARA MANIE SI FARA INDOIELI.
9. LA FEL SI FEMEILE, IMBRACATE CUVIINCIOS, CU MODESTIE SI DECENTA, NU CU IMPLETITURI DE PAR, NICI CU AUR SAU CU PERLE, NICI CU PIETRE SCUMPE
11. FEMEIA SA INVETTE IN TACERE CU TOATA SUPUNEREA.
TIMOTEI2:8,9,11
12.
11. FEMEILE, DE ASEMENEA, TREBUIE SA FIE CINSTITE, SA NU FIE BARFITOARE, CI CUMPATATE, CREDINCIOASE IN TOATE LUCRURILE
TIMOTEI 3:12
... a zis
„1. vA INDEMN, DECI, INAINTE DE TOATE, SA FACETI RUGACIUNI, CERERI MIJLOCIRI, MULTUMIRI PENTRU TOTI OAMENII.”
TIMOTEI 2:1