Anul acesta, 2011, sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruinţă (23 aprilie), a coincis cu Sâmbătă Mare din Săptămâna Sfintelor Pătimiri, zi de post, meditaţie şi intensă pregătire duhovnicească pentru sărbătoarea Învierii Domnului.
Ca atare, potrivit rânduielilor tipiconale şi liturgice la Săptămâna Sfintelor Pătimiri din cartea Triodului, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este prăznuit a doua zi de Sfintele Paşti (25 aprilie 2011), slujba Sfântului fiind oficiată împreună cu cea a sărbătorii Învierii Domnului.
Alături de Sf. Nicolae, Sf. Gheorghe se numără printre cei mai îndrăgiţi sfinţi ai creştinătăţii, el fiind recunoscut datorită numeroaselor minuni făcute celor care au credinţă în Dumnezeu.
Sfântul Gheorghe este patron-protector a numeroase ţări sau ţinuturi precum: Georgia, Anglia, Grecia, Bulgaria, Lituania, Rusia, Serbia, Muntenegru, Germania, Palestina, Bucovina sau Portugalia. Sub numele de Haderiliaz, sfântuş Gheorghe este venerat şi în republicile caucaziene preponderant musulmane: în Turcia, Turkmenistan şi Kazahstan.
Etimologia numelui său vine din grecesul “geos” adică pământ şi “orge” a semana. Astfel, Sfântul Gheorghe este protectorul celor care practică muncile câmpului.
Sfântul Gheorghe a fost cetăţean al Imperiului Roman în vremea împăratului Diocleţian, (născut între anii 275-285 d. H). Se spune că împăratul Diocleţia a cerut poporului să renunţe la credinţa în Hristos, iar pe cei care s-au împotrivit i-a pedepsit aspru. Printre cei care au ales să se împotrivescă deciziei împăratului s-a numărat şi Sfîntul Gheorghe care a fost supus unor chinuri inumane de către soldaţi. Conform dogmelor creştine, trupul său a fost rupt în mai multe bucăţi, dar a fost vindecat miraculos de îngerii lui Dumnezeu. Mai mult, cei care l-au osândit i-au cerut să aducă la viaţă un mort dintr-un cimitir pentru a proba credinţa sa şi puterea dobândită prin aceasta de la Dumnezeu. Făcând sfântul rugăciune deasupra mormântului, a înviat un om care decedase de mai bine de trei sute de ani. Cel readus la viaţa s-a închinat sfăntului Gheorghe şi i-a mulţumit pentru că l-a salvat de chinul iadului unde ajunsăse din cauza închinării la idoli.
Sfântul Gheorghe este recunoscut ca fiind un mare făcător de minuni şi puternic luptător împotriva duhurilor necurate. El este cel care apără de ciumă şi boli de piele. AMOS NEWS
Lasă un răspuns