Florin Lozincă, patronul magazinului Pescarul Român, din Piața Mioriței din municipiul Bacău, ne învață în această săptămînă despre tainele pescuitului la crap, în luna iunie. Pentru un pescuit clasic, avem nevoie de o nădire, cam la 50 de metri de mal, din barcă, sau prin aruncare. Facem o montură simplă: pe firul principal de pe mulinetă punem un arc culisabil, două opritoare la un metru distanță și facem un but cu un fir textil de aproximativ 20 de centimetri. Dacă trebuie să aruncăm peste o sută de metri, atunci se schimbă totul. Nădirea se face cu praștia sau catapulta, în cantități mici, dar pe tot parcursul partidei de pescuit. Folosim un fir moale de 0,30, de care legăm 3-6 metri de fir textil. Acesta ne ajută să aruncăm un plumb de 100 de grame, fără să rupem firul. Pe firul textil introducem un accesoriu cu care o să protejăm firul de dorsala peștelui și de eventualele scoici, dar care ne și ajută să nu se încîlcească cîrligul de fir. Crapul mănîncă de pe fundul apei și de aceea firul monofilament, cel textil și cîrligul trebuie să aibă culoareamîlului. Peștele suge de pe fund, de multe ori scurmînd, deci este indicat să folosim cîrlige ușoare în greutate. După aruncare, lanseta se pune pe suporți astfel încît de la cîrlig la mulinetă să fie linie continuă.
Lasă un răspuns