Gripele, virozele și sistemul imunitar
Anotimpul gripelor și al virozelor a început. Sănătatea noastră depinde de acum înainte de capacitatea de apărare a organismului. O „armată” foarte bine organizată, dar care în ultima vreme se confruntă cu probleme care o depășesc: stresul, poluarea și alimentația. Pentru că „paza buna trece primejdia rea”, vă propunem o sinteză a celor mai eficiente metode de întărire a sistemului imunitar, principala armă în lupta cu boala.
Prima măsură pentru a corectă imunitatea și pentru a o proteja este evitarea medicamentelor chimice, în general, și a antibioticelor, în special. Astfel de medicamente care pot favoriza infecțiile sînt: analgezicele, neurolepticele, antidepresivele, antiinflamatoarele, sulfamidele, antibioticele, diureticele, anestezicele etc. Infecții ușoare, precum bronșitele, traheo-bronșitele, laringitele, faringitele, amigdalitele și rinosinuzitele s-ar putea trata cu succes prin metode fitoterapeutice și homeopatice. Antibioticele rezolvă, într-adevăr, mai repede un puseu infecțios, dar scad imunitatea organismului-gazdă, predispunînd la o noua infecție.
Ca să intrăm în iarnă „apărați”, putem lupta pe căi naturale prin ceaiuri de fructe de pădure (uscate pe cale naturală): de măceșe, păducel, cătină, afine, porumbe. În farmacii există, de regulă, multe combinații de ceai negru cu arome de diferite fructe (dar aroma nu este naturală!), ca și amestecuri de fructe uscate, care sînt tratate cu arome chimice – deci, de evitat. Este bine ca ceaiurile preparate din fructe uscate, culese din pădure, să fie băute sub formă de infuzie prelungită: se toarnă apa fierbinte peste fructe seara și se lasă pînă dimineața (aproximativ 8 ore). Se strecoară și se pot îndulci cu miere. O altă măsura profilactică în sezonul rece este consumul de ceai verde. Se bea sub formă de infuzie lăsată 1-2 minute. Apără organismul de viroze. Alte plante utile: Pulmonaria officinalis (plamanarica), Hyssopus officinalis (isopul), Salvia officinalis (salvia), Basilicum (busuiocul) – pot fi consumate ca infuzie sau ca tinctură.
Lasă un răspuns