• Se inhalează adînc pe nas frunze uscate de tutun, pisate și cernute. Nasul nu va mai curge.
• Trageți ușor apă călduță pe nas, pînă cînd va ajunge în gît. Puteți adăuga și cîteva picături de lămîie.
• Puneți o felie de pîine făcută din făina de grîu, pe plită sau pe un grătar. Lăsați-o să ardă încet. Fumul se inhalează pe nas, vreme de 2-3 minute. Această metodă este foarte eficace.
• Ungeți-vă tălpile cu tinctură de iod, puneți-vă șosete de lînă pură și dormiți peste noapte cu ele. Pînă a doua zi se vindecă orice răceală la cap.
• Abțineți-vă să beți orice fel de lichid (inclusiv suc de fructe sau de legume), vreme de 24 de ore. Este o metodă radicală, care dă rezultate bune.
• Băi fierbinți la picioare, cu sifon (se încălzește după ce se scoate din sticlă), sare și muștar. Se fac seara, înainte de a va culca. Puneți-vă apoi ciorapi de lînă și dormiți cu ei în picioare.
• O regulă generală: pe toată durata anotimpului rece, purtați în picioare numai șosete de lînă curată, schimbate în fiecare zi. Picioarele calde vă feresc de răceli și de gripă.
• Dacă tușiți, cimbrul are o acțiune calmantă, antispastică și
bactericidă, totodată favorizînd și expectorația. Patlagina
fluidizează secrețiile și ameliorează spasmele obositoare de tuse.
Combinația de cimbru cu patlagină relaxează contracțiile căilor
respiratorii.
• Cel mai bun remediu împotriva guturaiului îl constituie terapia cu uleiuri eterice pentru inhalații. Pe piept și pe spate se poate aplica prin masaj un balsam preparat dintr-un amestec de uleiuri de mentă (10 picături), cimbru (10 picături) și 1/2 pahar de ulei de măsline sau floarea-soarelui. Uleiul de mentă are
efect bactericid și expectorant. O acțiune similară o are și uleiul de
cimbru. De asemenea, uleiurile de molid și de pin stimulează
expectorația, avînd totodată un rol dezinfectant. Uleiurile eterice
conținute în balsamuri sînt absorbite prin piele, iar cele
administrate sub forma inhalațiilor pătrund direct în căile respiratorii.
Spre deosebire de medicamentele chimice, ele nu agresează
mucoasele.
• Febra poate fi redusă prin aplicarea de comprese pe piept și pe coapse. Bune rezultate în combaterea febrei se obțin și prin activarea transpirației, susținută, de pildă, prin consumarea unei cantități mai mari de infuzii de plante. La această metodă pot recurge însă numai persoanele care au circulația sangvină echilibrată și tensiunea normală. O recomandare cu valabilitate generală în gripe și răceli: repausul la pat este esențial pentru o însănătoșire rapidă. Una sau două zile de repaus la pat în faza de început a bolii previn deseori prelungirea nedorită a infecției virale, cu toate manifestările ei dezagreabile.
• Un leac bun pentru gripă, guturai sau febră este planta fierea pămîntului, care se găsește în magazinele gen Plafar sau în farmaciile naturiste. Se ia jumătate de linguriță pe stomacul gol, nu mai mult de 3-4 ori pe zi. Are efecte tonice deosebite, risipind starea de apatie, dinamizînd ușor apetitul, normalizînd temperatura corpului. Se folosește în cure de două săptămîni, chiar după vindecarea bolii, deoarece ajută pacientul să-și redobîndească forma fizică și tonusul psihic.
• Pentru bronșite, răceli sau complicațiile lor se recomandă și planta ciurul zînelor. Se bea ceaiul de ciurul zînelor de trei ori pe zi, îndulcit cu miere, iar în paralel se ia pulbere de fierea pămîntului. De altfel, cele două plante, care intră și în celebrul bitter suedez, acționează foarte intens în orice fel de infecție, acută sau cronică. Ambele înviorează pacientul și-i mobilizează resursele interne de apărare. În plus, ciurul zînelor protejează rinichii, previne complicațiile bacteriene (prin efectul său antibiotic) și normalizează asimilația, ceea ce va ajuta pacientul să se recupereze foarte rapid.
Lasă un răspuns