• recomandări pivind achiziția de produse de către consumatori de la OJPC Bacău
În preajma sărbătorilor de iarnă, băcăuanii sînt cuprinși de febra cadourilor. Pentru a nu cădea în plasa agenților economici avizi de bani și care vînd produse de calitate îndoielnică, este indicat să cunoașteți cîteva reguli de bază atunci cînd achiziționați un produs și unde puteți face plîngere. Oficiul Județean pentru Protecția Consumatorului (OJPC) din Bacău este instituția abilitată să dea curs reclamațiilor și sesizărilor dumneavoastră. La cumpărarea unui produs cereți un document de vînzare, bon, chitanță fiscală sau de casă în care să fie specificată data cumpărării.
Clienții trebuie să evite cumpărarea de alimente dacă vînzătorul are mîinile murdare, tușește, are răni la mîini sau bube. Asigurați-vă că patronii care comercializează acest gen de produse dispun de echipamente și condiții corespunzătoare, mai ales dacă procurați dulciuri pentru cei mici de Moș Neculai. Verificați încadrarea în termenul de valabilitate, iar dacă aveți mai multe cumpărături de făcut achiziționați produsele alimentare la sfîrșit. Dacă achiziționați un bun de folosință îndelungată, haine sau încălțăminte, ori un aparat electrocasnic, cereți instrucțiuni de folosire și certificatul de garanție, în limba română, cu ștampila magazinului. În cazul aparatelor solicitați vînzătorului să le probeze în fața dumneavoastră și nu semnați nici un act fără să îl citiți înainte. „Clienții care sînt nemulțumiți de calitățile produsului cumpărat sau simt că au fost păcăliți se pot adresa instituției noatre. Ei au două posibilități, fie printr-o sesizare, fie printr-o reclamație. Dar prima încercare trebuie să fie rezolvarea pe cale amiabilă cu patronul magazinului din care s-a cumpărat obiectul”, ne-a declarat Sorin Elisei, director executiv la OJPC Bacău. În reclamația către instituția băcăuană, păgubitul va solicita pretenții cu caracter material, cum ar fi înlocuirea produsului sau restituirea banilor. Prin sesizare se urmărește doar sancționarea agentului economic, iar clientul nu solicită despăgubiri.
Atenție la jucării!
Sărbătorile de iarnă reprezintă pentru fiecare părinte o grijă în plus, deoarece trebuie să cumpere și cadouri pentru cei mici. Jucăriile sînt în prim plan, așa că la achiziționarea lor trebuie o foarte mare atenție, deoarece unele pot reprezenta un real pericol. „Jucăriile pot fi comercializate numai dacă nu pun în pericol viața, sănătatea sau securitatea copiilor. Utilizarea jucăriilor de către cei mici trebuie să se facă în deplină siguranță, producătorii trebuind să respecte o serie de cerințe considerate esențiale pentru securitatea utilizatorilor de jucării”, mai spune Sorin Elisei. O jucărie poate fi periculoasă atunci cînd este confecționată din substanțe ce pot produce intoxicație sau chiar otrăvire, pot răni pielea copilului prin tăiere, datorită muchiilor și vîrfurilor ascuțite, pot produce sufocare, datorită unor piese mici din componența lor, pot produce ștrangulare datorită șnururilor sau orbire datorită proiectilelor sau săgeților, precum și atunci cînd poate provoca arsuri, în cazul în care este confecționată din textile inflamabile.
Părintele care cumpără o jucărie trebuie să citească cu atenție instrucțiunile de pe ambalaj și să respecte vîrsta pentru care este recomandată jucăria. Jucăriile vopsite trebuie să fie evitate deoarece pot fi toxice. Cele electrice și electronice trebuie să aibă instrucțiuni de utilizare în română și asigurați-vă că funcționează. „În măsura posibilităților este indicat ca părinții să cumpere jucării din magazine specializate, unde persionalul poate oferi recomadările necesare”, a mai precizat directorul executiv Elisei. Dacă odrasla dumneavoastră este prea mică pentru a realiza ce jucării îi plac, alegeți una care să îi stimuleze curiozitatea și imaginația, evitînd jucăriile zgomotoase, cu multe sîrme, sfori sau muchii ascuțite. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns