Igiena perfectă
Multe din inconvenientele căldurii excesive (alergiile cutanate, puseurile de acnee, infecțiile apărute din mici zgîrieturi) pot fi evitate prin păstrarea cu strictețe a igienei. Pe lîngă dușul făcut zilnic sau chiar de două ori pe zi, foarte utilă este îmbrăcămintea din fibre naturale (bumbac, in, mătase) schimbată în fiecare zi, precum și folosirea unor soluții antiseptice (tinctura diluată în apă) din salvie, mușețel sau lavandă, cu care se fac loționari în fiecare seară, înainte de a aplica cremele speciale de întreținere a corpului.
Rehidratați-vă la timp
Aprovizionarea organismului cu apă este necesara din două în două ore, atunci cînd este soare puternic afară și trebuie să faceți eforturi fizice, chiar și ușoare, cum ar fi mersul pe jos. Pentru persoanele care au prea multă apă în țesuturi, se recomandă consumul de infuzii răcoritoare, care vor stinge senzația de sete mai rapid, fără a reîncărca organismul cu apă.
Răcoriți-vă cu mentă, pelin și mușețel
Toate aceste plante sub formă de ceai, servit, eventual, cu cuburi de gheață, au darul de a crește rezistența la căldură în mod miraculos. Mai ales pentru cei care sînt moleșiți și indispuși de canicule, aceste ceaiuri au un efect salvator. Pelinul este, cu precădere, indicat persoanelor cu exces de colesterol și nu se va bea mai mult de două săptămîni la rînd, cu două săptămîni de pauză. Celelalte două plante, mai ales folosite împreună, pot fi consumate fără întrerupere.
Cura de 30 de zile cu ceai de păducel
Reglați-vă tensiunea și activitatea cardiacă cu plante tonice
și protectoare cardiovasculare – o cură de 30 de zile cu ceai de
păducel și talpa-găștii este indicată în această perioadă tuturor
celor care au avut boli cardiace sau au predispoziție spre ele. Se
beau zilnic două căni de ceai făcut din două lingurițe de amestec
de plante în proporții egale, la o cană de apă.
Refugiați-vă în parc sau în pădure
Dacă, în ciuda tuturor măsurilor luate, căldura vă indispune, atunci mergeți acolo unde aerul este condiționat natural, la umbra copacilor. Este un tratament valabil și atunci cînd soarele mai intră în nori, deoarece pădurile au efect extraordinar de reglare a temperaturii și umidității, creînd un climat blînd și ferit de extreme.
Mîncați ușor
Se spune că atunci cînd mercurul termometrelor a depășit 25 de grade Celsius, este vremea salatelor și a gustărilor ușoare; cînd a trecut de 30 de grade Celsius, atunci este cazul să treceți pe fructe
crude și sucuri, iar cînd se apropie de 40 de grade Celsius, cea mai indicată este apa minerală. Respectînd aceste indicații, vă puteți proteja nu numai digestia, ci și sistemul cardiovascular și respirator. Mîncați consistent numai atunci cînd afară este mai răcoare și nu
consumați alimente grele, atunci cînd știți că a doua zi vă așteaptă
o nouă caniculă. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns