Mai sînt doar cîteva ore pînă cînd toți creștinii ortodocși vor merge, cu lumînările în mîini, la biserică, să aducă acasă lumină. Fiecare gospodină trebăluiește acum prin bucătărie pentru a prepara bucatele tradiționale din care se vor înfrupta mîine toți membrii familiei. Pentru a mai economisi din timp și a vă ușura puțin munca, vă prezentăm o rețetă de prajitură cu brînză de vaci ce va putea înlocui, cu succes, tradiționala pască de Paști.
Ingrediente pentru foi: 125 g margarină, 125 g zahăr, 125 ml lapte, 500 g făină, două ouă și o linguriță de amoniac.
Pentru cremă: două kilograme și jumătate de brînză de vaci, 400 g stafide, trei plicuri de budincă de vanilie, 500 g zahăr, 100 ml ulei, 500 ml lapte și 15 gălbenușuri.
Într-o tavă se așează, între cele două foi, crema obținută prin amestecul ingredientelor și se dă la cuptor timp de aproximativ 40 de minute. După ce se scoate, se pudrează cu zahăr pudră. Veți obține patru kilograme de prăjitură, suficient cît să nu stați cu teama în suflet că nu veți avea cu ce să îi serviți pe toți oaspeții pe care îi veți avea în prima zi de Paști.
Cum ne dăm seama de prospețimea ouălor
Ouăle proaspete au coaja poroasă și sînt grele, pe cînd cele vechi sînt lucioase și ușoare. Prospețimea ouălor poate fi verificată astfel: scufundați-le în jumătate de litru de apă rece în care ați dizolvat o lingură de sare. Oul proaspăt rămîne pe fundul vasului, cel care are cinci – șase zile se ridică oblic la suprafață, iar cel vechi se ridică vertical la suprafață. Înainte de a folosi ouăle pentru prăjituri, trebuie sparte, mai întîi, pe o farfurioară. Cînd oul este proaspăt, albușul se întinde și gălbenușul rămîne întreg. Dacă gălbenușul se întinde, înseamnă că oul este vechi.
Ce mai trebuie să știți la prepararea ouălelor
• ouăle se curăță mult mai ușor, dacă în apa în care fierb se adaugă cîteva picături de oțet.
• dacă fierbeți ouăle în apă cu sare, nu mai trebuie răcite în apă.
• ouăle de rață se consumă numai după ce au fost fierte timp de 15-20 de minute, pentru a nu provoca îmbolnăviri digestive. Ouăle de rață nu se folosesc la prăjituri sau cozonaci, pentru că albușul lor nu se bate.
• gălbenușurile pot fi păstrate la frigider timp de două-trei zile, într-un vas acoperit, deasupra căruia s-au turnat cîteva picături de ulei sau apă.
• ouăle care au fost la frigider nu se pun imediat la fiert, căci le plesnește coaja. Trebuie să așteptați cîteva ore pînă cînd ajung la temperatura camerei, se spală foarte bine și, ca să nu se crape la fiert, se pune în apă o lingură de oțet, iar înainte de a le băga le înțepați la vîrf cu un ac.
• pentru a obține ouă moi, le țineți la fiert timp de trei-patru minute, cinci – șase minute trebuie ținute la fiert pentru a obține ouă cleioase și opt – zece minute, pentru a ouă tari.
• Dacă după ce le-ați scos de la fiert ați amestecat, din greșeală, ouăle fierte cu cele crude, învîrți ouăle atingîndu-le ușor cu degetele. Oul fiert se oprește imediat, în timp ce oul crud, antrenat de conținutul său lichid, continuă să se învîrtească.
O bună gospodină folosește tot!
Dacă la cozonac ați folosit numai gălbenușuri, nu aruncați albușurile. Se pot face din ele chec alb, bezele sau o mască de ten pe care o țineți 20-30 de minute, după care îndepărtați cu apă călduță. Cu albuș se pot lipi plicurile sau se pot lustrui pantofii de lac. Și cojile de ouă sînt de folos. Sînt o sursă naturală de calciu: se spală, se usucă, apoi se pisează bine și se consumă în amestec cu miere sau zeamă de lămîie. Cojile de ou mai pot constitui și un excelent îngrășămînt pentru flori.
Lasă un răspuns