Pentru Emilia Roman, din cartierul Șerbănești din Bacău, venirea toamnei înseamnă, în primul rînd, un prilej de a se bucura de roadele muncii de peste an în grădină. Udate și îngrijite cu grijă, roșiile doamnei Emilia, cum este cunoscută prin vecini, cresc mari și cărnoase, vinetele atîrnă gata să rupă tulpina, iar ardeii plesnesc de sănătate pe curpeni. „E păcat să nu te bucuri de ele cînd sînt proaspete. Îi fac nepotului meu, Cosmin, sucuri de roșii, țelină și morcovi, ori de cîte ori este în vacanță și vine în vizită la noi”, ne spune doamna Emilia. Cum lunile de toamnă trec destul de repede, ea încearcă să mai păstreze din savoarea legumelor din grădină și pentru iarnă. Așa că îngrămădește în cămară tot soiul de borcane de legume conservate și sticle de suc de roșii pregătite după rețete numai de ea știute. „Cele mai multe legume pe care le folosesc la zarzavat sînt cultivate la noi în grădină. Le culeg dimineața, pe răcoare, să se păstreze propaspete mai mult timp”, ne mai povestește gospodina. Multe din vecinele sale vin să îi ceară sfatul ori de cîte ori au de preparat ceva special. Doamna Emilia mai are și cîteva secrete în ceea ce privește păstrarea borcanelor de conserve peste iarnă.
„Legați borcanele cu celofan pus în două și impermeabilizat cu albuș de ou sau doar umezit cu apă rece. Se măsoară celofanul astfel încît să fie cu doi, trei centimentri mai lat decît gura borcanului. Apoi, celofanul se îndoaie și se taie în atîtea pătrate cîte borcane sînt de legat. Pătratele de celofan se umezesc, se netezesc pe gura borcanului cît să iasă tot aerul din ele, după care se leagă strîns cu sfoară sau cu elastic. Se sterilizează apoi borcanele bine legate în bain – marie”, ne mai spune Emilia Roman. Tot de la ea aflăm și cîteva sfaturi bune de urmat pentru ca dulcețurile preparate în casă să nu prindă mucegai:
• Puneți dulceața în borcane și lasați-le nelegate la gură două zile, ferite de praf. După ce s-a format o crustă deasurpa borcanului se leagă strîns cu celofan și se pun la întuneric, în cămară.
• Dacă legați borcanele cu celofan, cît timp dulceața este foarte fierbinte, fără să așteptați să se răcească, strîngeți bine celofanul, pînă formează o adîncitură în mijlocul legăturii și v-ați asigurat că nu mai au nici un contact cu aerul.
• Ungeți dulceața rece așezată în borcane cu o pană de gîscă înmuiată în țuică.
• Înmuiați celofanul în țuică, înainte de a-l lega pe gura borcanului.
• Turnați o peliculă de parafină lichidă peste dulceață, pentru a o izola de contactul cu aerul.
• Borcanele cu dulceață trebuie depozitate într-un loc uscat, ferit de lumină.
Lasă un răspuns