Mii de băcăuani își îndreaptă pașii spre Catedrala din Iași în această perioadă de serbare a Sfintei Cuvioase Parascheva. Cu evlavie și credință, pelerinii din zona noastră continuă o străveche tradiție ce mărturisește cinstirea deosebită de care se bucură Ocrotitoarea Moldovei în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.
Pe lîngă catedrala din Roman, ce o are pe Sfînta Parascheva ca ocrotitoare încă din veacul al XV-lea, în județul Bacău se păstrează biserici de lemn, datînd din veacul al XVI-lea, de la Tîrgu Ocna și Răchitoasa, o alta din prima jumătate a veacului al XIX-lea, ca niște adevărate semne ale cinstirii Sfintei în această parte a țării. Cu alte cuvinte, sărbătoarea de suflet a Moldovei, ziua de 14 octombrie, este una specială îndeosebi pentru băcăuani, al căror județ are un număr impresionat de biserici cu hramul Ocrotitoarei Moldovei, unele dintre ele mai vechi, așa cum am precizat mai sus, decît anul aducerii la Iași a sfintelor sale moaște de către voievodul Vasile Lupu.
Mai mult, credincioșii din zona Bacăului au păstrat o conștiință vie a credinței în lucrarea sfintei Parascheva și în perioada dificilă a comunismului. Astfel, după 1947, cînd Sfînta Parascheva a ajuns în Bacău în cadrul unui amplu pelerinaj pentru izbăvirea de foamete, credincioșii au păstrat vii acele momente, iar la Filipești ori Enăchești, și în alte locuri unde au poposit sfintele moaște, au fost ridicate lăcașuri de cult. “În zona Moineștiului avem peste 20 de biserici închinate Sfintei Parascheva, iar pe stema eparhiei noastre, a Romanului și Bacăului, Sfîntul Sinod a aprobat ca sf. Parascheva să fie ca emblemă , ceea ce dovește că acest cultul al său este mult mai vechi, cu peste două sute de ani înainte să fie aduse sfintele ei moaște la Iași”, a explicat PS Episcop-vicar Ioachim Băcăuanul.
Sîmbăta trecută, un veșmînt al Cuvioasei Parascheva, dăruit de IPS Mitropolit Teofan, a fost adus bisericii din Blăgești, localitate în care Sfînta Parascheva este cinstită de peste 200 de ani, de PS Ioachim Băcăuanul. Încă un semn al dragostei deosebite pe care o poartă băcăuanii Sfintei de la Iași. “A fost o dorință mai veche a credincioșilor din această parohie.Oamenii din sat nu au uitat niciodată ajutorul Sfintei în momentele dificile pentru comunitate. Aici, la noi, în sat există un cult special al Cuvioasei. De asemenea, în sat, avem mulți copii cu numele sfintei”, a declarat preotul Sbîrcea Romeo, de la Blăgești.
Lasă un răspuns