• pentru prima oară în istorie, moaștele Sfîntului Anton de Padova, făcător de minuni, vor fi aduse la Bacău • este cel de-al doilea pelerinaj efectuat cu sfinte moaște în ultimii ani, după cel al Sfintei Tereza a Pruncului Iisus.
Băcăuanii romano-catolici se pregătesc pentru cel de-al doilea pelerinaj de anvergură din ultimii ani. Moaștele Sfîntului Anton de Padova vor fi aduse pentru prima oară la Bacău. Ele vor sosi la biserica „Sf. Cruce” din Bacău, astăzi, în jurul orei 9,00. După ce în urmă cu doi ani, relicvele Sfîntei Tereza a Pruncului Iisus au poposit pentru prima oară la Bacău, iată că un alt reprezentant de seamă al Bisericii Romano-Catolice va fi prezent prin relicvele sale în rîndul credincioșilor. Liturghia solemnă cu sfințirea crinilor va fi celebrată la ora 10.30. Moaștele vor rămîne pentru venerație în sfîntul lăcaș pînă la ora 16.00, cînd se va porni cu procesiune spre biserica romano-catolică „Sf. Nicolae” din centrul orașului Bacău. Aici, în jurul orei 18.00, în prezența Prea Sfințitului Petru Gherghel, episcop romano-catolic de Iași, va fi celebrată Sfînta Liturghie. După oficierea slujbei, preoții și credincioșii vor merge în procesiune cu Preasfântul Sacrament si cu moaștele Sfîntului Anton. Biserica va rămîne deschisă toată noaptea pentru credincioși si pelerinii veniți în Bacău cu ocazia acestui eveniment.
Vineri, 11 iunie, la ora 10,30, se va celebra Sf. Liturghie Solemnă în cinstea Sf. Anton. La ora 16,00 moaștele Sf. Anton vor fi purtate în procesiune spre biserica „Fericitul Ieremia”. Și aici va fi celebrată, la ora 18,00, slujba Sf. Liturghii. La ora 10,00 se va face o frumoasa procesiune cu moaștele Sf. Anton. Toata noaptea biserica va fi deschisă pentru venerarea relicvei si adorație în fața Preasfântului Sacrament. Sîmbătă, 12 iunie, la ora 8,00, se va celebra Sf. Liturghie, iar după Sf. Liturghie moaștele Sf. Anton vor fi duse la biserica romano-catolică din Luizi Călugăra.
„Toată lumea îl cunoaște pe Sfîntul Anton și vorbește de binefacerile pe care le împarte tuturor celor care aleargă la dînsul. Personal, m-am închinat la sfintele sale moaște de două ori. Prima oară, în 1977, cînd am ajuns pentru prima oară în Padova, și în 1983, cînd am fost la bazilica „Sfîntul Anton” din același oraș, împreună cu membrii corului bisericii noastre. Îmi amintesc că am văzut acolo o biserică plină cu oameni care se rugau la moaștele Sfîntului Anton. Atmosfera era una de pietate și rugăciune. Personal, mi-am dorit statornicie în activitatea preoțească și mulțumesc Bunului Dumnezeu prin mijlocirea Sfîntului Anton pentru ajutorul dat”, ne-a declarat monseniorul Ștefan Erdeș, decanul romano-catolic de Bacău. În ceea ce privește pelerinajul care începe astăzi, preotul Erdeș le-a transmis băcăuanilor să vină la biserică cu speranța că rugăciunile lor vor fi ascultate. „Oamenii să vină cu încredere mare și să-și pună în gînd o dorință căci sfîntul Anton îi va ajuta”, a mai spus decanul Erdeș.
Sfîntul Anton s-a născut în Portugalia în 1195 și a primit la botez numele de Fernando. În anul 1210 a intrat în familia religioasă a augustinienilor. În anul 1220, abia sfințit preot, i-a întîlnit pe primii frați franciscani, morți martiri în Maroc. Aceasta îl determine să intre în Ordinul Franciscan unde își ia numele de Anton. Va pleca și el în Maroc, ca și misionar, dar starea subredă a sănătății sale l-a împiedicat să rămînă în Africa. În timp ce se întorcea din Africa, o furtună îi poartă corabia spre țărmurile Italiei. Aici l-a întîlnit pe Sfîntul Francisc de Assisi, întemeietorul Ordinului Franciscan, care l-a autorizat să predea teologia fraților călugări. S-a remarcat printr-o predică strălucită în localitatea Forli. În 1225 era predicator în Franța, iar în 1231 este predicator la Padova. A săvîrșit numeroase minuni chiar din timpul vieții sale. A murit în ziua de 13 iunie 1231 în localitatea Arcella și a fost înmormîntat la Padova. Ultimele sale cuvinte au fost :”Îl văd pe Domnul meu”. După numai 11 luni de la moartea sa, la 30 mai 1232, a fost declarat sfînt. Cînd a fost desfăcut sicriul său, în 1236 a fost găsită limba lui neputrezită.
(Marius CIURARU, Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns