Inalti clerici ai Bisericii romano – catolice si preoti provinciali din Franta, Italia, Malta, Portugalia, Spania,Turcia si Republica Moldova au participat ieri la slujba de consacrare a altarului Bisericii „Sf. Anton de Padova” si de sfintire a Manastirii franciscanilor conventuali „Sf. Iosif”, din Bacau.
Printre oaspeti s-au numarat PS Petru Gherghel, episcop de Iasi, PS Aurel Perca, episcop auxiliar de Iasi, PS Anton Cosa, episcop de Chisinau, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucuresti, pr. Marco Tasca, ministru general al Ordinului Fratilor Minori Conventuali, Pr. Ion Ciuraru, ministru provincial al Provinciei „Sf. Iosif” a Fratilor Minori Conventuali din România. Partasi la acest moment istoric din dieceza de Iasi au mai fost aproximativ 100 de preoti din tara si din strainatate, studenti teologi, elevi seminaristi, autoritati locale si judetene, simpli credinciosi. Celebrarea a inceput cu salutul episcopului si binecuvintarea apei cu care au fost stropite zidurile exterioare ale bisericii, cit si a poporului credincios, si a continuat in lacasul de cult, cu ceremonialul de consacrare. Credinciosii catolici care nu au mai gasit loc in biserica, au ascultat slujba din curtea manastirii la difuzoare si au urmarit-o pe patru ecrane mari montate pe peretii bisericii. „De ce o noua biserica, daca in alte tari bisericile se inchid si se transforma in alte destinatii? Acolo unde exista oameni de credinta, acolo se ridica si biserici. Omul simte nevoia de a avea nu doar case unde sa locuiasca, locuri unde sa lucreze sau sa se distreze, dar si un loc de cult unde sa-l poata intilni pe Dumnezeu in rugaciune. Biserica slujeste la intilnirea cu Dumnezeu”, a spus in predica sa PS Anton Cosa, episcop de Chisinau, despre misiunea Bisericii, continuind prin a explica participantilor semnificatia unor locuri simbolice din lacasul de cult, precum altarul, amvonul sau baptisterul.
Moastele Sfintilor Francisc si Anton, la Bacau
In cadrul ceremoniei religioase de ieri au fost depuse la altarul bisericii moaste ale Sfintilor Anton si Francisc, aduse de la manastirile italiene din Padova si Asisi. Dupa imbracarea altarului, pe el a fost depusa jertfa de multumire adusa lui Dumnezeu: vin, piine, fructe, „rodul Pamintului si a muncii noastre, daruri in cinstea Sa”. La finalul ceremonialului, credinciosii catolici au fost impartasiti in timp ce intonau cintecul „Noi formam un singur trup si avem acelasi drum, drumul sfint al dragostei”. Preotii au reamintit credinciosilor datoria de a transmite tinerei generatii dragostea fata de Dumnezeu.
A cincea biserica romano-catolica din municipiu
Biserica „Sf. Anton de Padova” este cel de-al cincilea lacas de cult catolic din municipiu. La acesta se lucreaza de trei ani de zile, datorita in special unor donatii din Italia. Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacau, a felicitat fratii franciscani pentru lucrarea lor spirituala si a prezentat decizia Consiliului Local Bacau de a schimba, la cerere, denumirea unei parti a strazii pe care se afla lacasul de cult, din „Arcadie Septilici” in „Sf. Anton”.
Lasă un răspuns