Biserici, o curte domneasca, si multe legende sint urmele pe care Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare le-a lasat pentru eternitate in judetul Bacau. Sfintul canonizat de Biserica Ortodoxa Romana in urma cu 16 ani, dar cinstit de moldoveni inca din timpul vietii, este serbat astazi, 2 iulie, in intreaga tara.
Pentru bacauani, ziua are o importanta aparte intru cit, conform traditiei, marele voievod s-a nascut la Borzesti, locul unde a ridicat si o biserica, avind hramul „Adormirea Maicii Domnului”, intre anii 1493-1494. Tot in Bacau, chiar in municipiul resedinta de judet, se afla ansamblul Curtii Domnesti, cel mai valoros si cunoscut obiectiv istoric din municipiul Bacau. Aceasta curte este alcatuita din Casa domneasca, turnul locuinta si biserica Precista. Ea fost ridicata la sfirsitul secolului al XV-lea, inainte de anii 1482 – 1488, si reprezinta semnul initiativei lui Stefan de a face o noua capitala a Moldovei la Bacau. Din pacate, moartea subita a lui Alexandru Voievod, a facut ca aceasta curte sa cada in uitare. S-au pastrat citeva ruine si biserica „Precista”, construita intre anii 1490 – 1491, care a fost renovata de mai multe ori de-a lungul secolelor, ultima oara fiind resfintita de PS arhiereu Ioachim Bacauanul in anul 2004, cu ocazia a 500 de ani de la trecerea in vesnicie a sfintului.
„Podul lui Stefan”
Un alt monument reprezentativ din vremea lui Stefan cel Mare se afla la kilometru 24 pe drumul de la Onesti la Adjud. Este „podul lui Stefan”, „singurul din tara pastrat din vremea marelui voievod”, dupa parerea specialistilor. Este construit din piatra bruta avind drept liant var hidraulic. A fost in folosinta de peste cinci veacuri fiind reparat doar de citeva ori. Caracteristicile tehnice sint 14 metri lungime, 8 metri latime, 11 metri inaltime si o deschidere a boltii de 5,8 metri. Podul s-a aflat in circulatie pina in anul 1962, cind s-a modernizat soseauna Onesti – Adjud. Este interesant ca „in anul 1976, cind CFR a ridicat podul de cale ferata, aflat la citiva metri distanta, autoritatea feroviara si-a impus sa pastreze podul stefanian intact. Si a reusit”, a explicat profesorul Sendrea.
Semne ale cinstirii
Din timpul lui Stefan se spune ca dateaza si manastirea monument istoric de la Runc, la 32 kilometri distanta de Bacau. Lacas de rugaciune si spiritualitate avind hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”, biserica a fost construita, conform traditiei orale, de catre Stefan cel Mare, dupa victoria impotriva lui Petru Aron, de la Gura Orbicului, din anul 1457. E drept, prima mentiune documentara apare consemnata la 1 aprilie 1695, dar traditia ramine traditie. In zona se afla si hanul Orbic, care, se spune ca ar fi fost ridicat tot in timpul lui Stefan.
In urma cu patru ani, Bacaul s-a imbogatit cu citeva lacasuri de cult, ce poarta hramul Binecredinciosului Voievod, intre care Centrul Misionar-filantropic „Stefan cel Mare si sfint”, amplasat in zona bazei aeriene din Bacau, Asezamintul social-filantropic de la Hirja, Manastirea „Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfint” de la Slanic Moldova. Toate acestea si multe altele, semne ale cinstirii de care se bucura „Atletul lui Hristos” in aceasta parte a Moldovei.
Lasă un răspuns