Anul economic 2008 a fost incheiat pe plus, in judetul Bacau, la majoritatea indicilor urmariti statistic in tabloul sinoptic intocmit de Directia Judeteana de Statistica, in cifre comparative cu anul precedent. Motoarele economiei judetului au fost, insa, unse mai bine in primele trei trimestre ale anului, efectele crizei economice mondiale fiind deja vizibile in ultimele doua-trei luni. Astfel, indicele de volum fizic al productiei industriale a fost mai mare cu 19,4% fata de nivelul anului 2007 in industria prelucratoare si cu 14,1% mai mare in toata industria judetului, dar tot pe baza industriei prelucratoare.
Indicii de volum ai productiei industriale a judetului – conform datelor facute publice in revista lunara a Directiei Judetene de Statistica, Infostat – au fost in crestere in industria alimentara si a bauturilor, la fabricarea produselor textile si a articolelor de imbracaminte si incaltaminte. Anul 2008 a fost, insa, mai bun, fata de 2007, in industria constructiilor metalice, unde cresterea a fost de 299,6%. Nici industria de masini si echipamente nu a stat mai rau, pentru ca si-a sporit productia cu 79,8 procente. Nu le-a mers rau nici tipografiilor, desi cresterea productiei lor industriale a fost de doar 9,6%.
An negru in industria petrolului
Scaderi semnificative s-au inregistrat, insa, acolo unde instalatiile au fost oprite – si este cazul Rafo, in primul rind -, prelucrarea titeiului fiind, practic la zero. La un nivel foarte scazut au lucrat si intreprinderile din metalurgie si extractia petrolului, care nu au trecut de 12 – 14 procente din ceea ce faceau in anul 2007. Industria extractiva, in general, a fost in suferinta, dar si industria lemnului, industria chimica (numai 9,8% din cea a anului precedent), industria de masini si echipamente, ca si producerea si furnizarea energiei electrice si captarea, tratarea si distributia apei.
Creste somajul, scade puterea de cumparare
Salariatii din unitatile economice au avut si ei cistiguri mai mari decit in anul 2007, cu 10,3% la cistigul salarial net si cu 8,6% la cistigul salarial brut. Balanta s-a inclinat, insa, spre sfirsitul anului, in ceea ce ii priveste pe salariati, efectivul lor fiind la sfirsitul anului usor sub cel inregistrat cu un an in urma, numarul somerilor fiind in crestere cu 19,5%. Nivelul de trai a continuat sa scada, inflatia a fost mai mare decit limitele prognozate, iar puterea de cumparare (la nivelul salariului mediu) a fost mai mare fata de octombrie 1990 (reperul luat permanent in calcul de statisticieni) doar la zahar si carne de pui, depasit, chiar daca de putin, la piine, ulei, unt, carne de porc si de vaca si telemea de vaca (produsele din cosul zilnic).
Oile si caprele salveaza economia
Efectivele de vaci si porci ale judetului au scazut, in anul 2008, cu 23.019 capete, la specia porcine, si cu 8.319 la bovine. Efectivele au fost, insa, in crestere la oi si capre, dar si la pasari, cu 11.215 capete la prima categorie si cu 940 la cea de a doua. Productia de carne din sacrificari si vinzari pentru sacrificare – spun statisticienii bacauani – a fost de 56.405 tone, in scadere cu 1.403 tone fata de anul 2007. In sectorul privat, aproape 81% din productie s-a vindut la piata, iar cealalta parte a marcat consumul familial. S-au mai obtinut 1.402.000 hectolitri de lapte de vaca si 219 milioane de oua. Daca bacauanii au avut, insa, mai multa carne, oua si lapte de oaie si capra decit in anul 2007, laptele de vaca a fost mai putin. Statistica a inregistrat cea mai mare cadere a efectivelor la specia porcine, unde si mortalitatea a fost mai mare decit la oricare alte specii, lovind aproape 3.400 de animale. Intr-un clasament specific statisticii, la aceasta categorie de probleme apicultura se afla pe locul al doilea, cu 829 de familii de albine disparute, fata de numai 314 in 2007. Si printre vaci si oi a dat molima, dar la o intensitate mai redusa, insa anul 2007 a fost total pozitiv in acest sens fata de 2008.
Lasă un răspuns