Andre Muit a decis să se stabilească pentru o vreme în România în anul 1995. Cînd a luat această decizie, și-a adus cu el și soția. Soții Muit au doi copii, o fetiță de nouă ani, și un băiețel de șase ani. Băiatul s-a născut după ce Andre și soția lui au venit în Bacău, așa că nu se poate vorbi de o despărțire grea de Olanda. Fiica lor, însă, s-a născut în țara lalelelor, dar și ea era mult prea mică pentru a se putea spune că a regretat că a plecat din țara natală.
Cînd a venit vremea, soții Muit au trebuit să-și dea copii la școală în Bacău. Și au făcut acest lucru, însă după o vreme au constatat că soluția aleasă nu era cea mai bună. Și nu pentru că cei mici nu ar fi învățat, ci pentru că metodele de lucru cu copii li s-au părut părinților ineficiente. Mai concret, Andre Muit nu a fost mulțumit de felul în care cadrele didactice se ocupau de elevi. „Copiii știu foarte bine românește. I-am dat la o școală din oraș, însă nu mi-a plăcut. Am constatat că profesoara le dădea note mari, dar ei nu știau nimic. Probabil știind cine le e tatăl, le puneau note bune, dar eu vedeam acasă că ei nu știau nimic. N-am fost mulțumit. Nu mi-a plăcut, de exemplu, faptul că învățătoarea împărțeau elevii în două tabere în clasă: într-o parte proștii, și într-o parte cei buni. Nu-i firesc”, ne-a dezvăluit Andre cîteva dintre motivele lui de nemulțumire.
În atare situație, soții Muit au decis să-și retragă copiii de la școală. Acum, cei doi elevi învață acasă și-și fac temele prin computer. Ei au fost prinși într-un sistem de învățămînt la distanță, valabil pentru toți olandezii care se află prin diverse țări, departe de casă. Cu ajutorul calculatorului, copiii văd ce teme au de făcut, primesc informațiile necesare și învață. Acest sistem de învățămînt este recunoscut și are în toată lumea cam 15.000 de cursanți înscriși. Copiii pot termina aici școala generală și pot urma, prin același sistem, și facultatea, indiferent care le va fi opțiunea.
Lasă un răspuns