• profesorii vor primi gradație de merit doar dacă demonstrază că elevii lor sînt buni la învățătură • în acest an, de gradație și salariu de merit pot beneficia și cadrele didactice suplinitoare care sînt calificate • vechimea minimă în învățămînt în cazul solicitanților trebuie să fie de șase luni
Profesorii care vor să obțină gradații de merit vor fi notați în funcție de rezultatele școlare ale elevilor de la clasele în care predau. În premieră, Inspectoratul Școlar Județean Bacău a decis ca evaluarea pentru profesorii care candidează la gradații de merit să fie în legătură directă cu nivelul de cunoștințe acumulat de elevi la clasă. „Am introdus evaluarea ca modalitate de selecție a profesorilor considerînd că este competența cea mai importantă din procesul instructiv-educativ. Profesorii vor primi puncte în funcție de nivelul real al cunoștințelor elevilor”, a precizat Livia Sibișteanu, inspector școlar general adjunct al Inspectoratului școlar Județean Bacău (ISJ). Pentru a decide punctajul la standardele curiculare atinse de elevi în timpul orelor de la clasă, ISJ va elabora teste grilă unice, care vor fi susținute de elevii din școlile gimnaziale și din licee. „În funcție de nota pe care o vor obține elevii la aceste teste va fi stabilit și punctajul pe care îl vor obține profesorii pentru dosarul de gradație de merit. Testele vor fi susținute numai la clasele la care predau profesorii care solicită gradație”, a mai spus Livia Sibișteanu.
Gradațiile de merit se atribuie pe o perioadă de patru ani și reprezintă 20 la sută din salariul de bază al funcției didactice, fiind calculate și în momentul în care cadrele didactice ies la pensie. Dacă pînă acum dascălii care beneficiaseră de această oportunitate nu mai puteau primi indemnizație, începînd din acest an cadrele didactice care primiseră gradații pot participa la acest concurs. Pentru obținerea gradației de merit, personalul didactic titular de predare, didactic auxiliar și cel de conducere trebuie să aibă o vechime de trei ani. Gradațiile sînt acordate pentru o perioadă de patru ani, dar nu pot fi acordate simultan cu salariile de merit, la nivelul județului Bacău aproximîndu-se că urmează să fie acordate aproximativ 200 de gradații de merit. O altă noutate stipulată în metodologia privind acordarea salariului de merit în învățămînt elaborată de Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului prevede că profesorii băcăuani nou angajați în învățămînt au posibilitatea să obțină salarii de merit după o perioadă de șase luni de la angajare. În plus, și profesorii suplinitori calificați au, din acest an, dreptul să acceadă la gradații și salarii de merit. Pînă anul trecut, doar profesorii care aveau vechime de peste trei ani în învățămînt puteau beneficia de acest supliment salarial. Numărul salariilor de merit a fost stabilit de Consiliul de Administrație al ISJ în ședința de la începutul acestei săptămîni, repartizarea pe fiecare școală făcîndu-se în funcție de posturile didactice existente. Salariul de merit acordat cadrelor didactice poate ajunge pînă la 15 la sută din salariul de bază.
Persoanele angajate prin plata cu ora, contract de muncă pe perioadă determinată (suplinitorii), cumul la pensie, cumul din alte domenii de activitate decît învățămîntul preuniversitar nu pot beneficia nici de gradație, nici de salariu de merit. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns