• societatea Corso 2002 Com Impex SRL este datoare sucursalei băcăuane a Băncii Transilvania cu aproape 2 miliarde de lei • societatea era administrată în momentul contratăctării creditelor de Amar K Ali, care făcea parte din grupul „lemn” • în două luni, arabul a ridicat în numerar 1,5 miliarde de lei • cetățeanul irakian a dat înapoi din creditele luate puțin peste 300 de milioane de lei
Societatea Corso 2000 Impex SRL a fost înregistrată la Registrul Comerțului în luna martie 2000, avîndu-l ca administrator pe irakianul Amar K Ali. În documentele Băncii Transilvania el a depus, în luna noiembrie a aceluiași an, și specimen de semnătură în cererea de deschidere a contului. Amar K Ali a efectuat, de altfel, toate operațiunile bancare în care a fost implicată societatea la care era administrator.
Primul credit cu probleme care a intrat în atenția specialiștilor care au efectuat verificările la Banca Transilvania este cel de la începutul anului 2001. Pe 25 ianuarie, Amar K Ali a obținut un credit pentru nevoi temporare. Creditul a fost garantat cu un CEC de aceeași valoare cu a creditului, emis de societatea Deneb Com, care trebuia să-l achite pe 26 februaire 2001. Administratorul societății Deneb Com este Constatin Doru Adam, iar pe specimenul de semnătură în bancă figura și Marlena Popa, mama sa și soția lui Dorinel Popa. Suma care a fost solicitată și obținută era de 900 de milioane de lei. În aceeași zi, Amar a ridicat în numerar din bancă 886 de milioane de lei. Au mai rămas în cont doar patru milioane de lei, cît să nu lichideze contul respectiv.
Pe 27 martie, irakianul a mai făcut o cerere de credit, de aceeași valoare, chiar dacă nu rambursase creditul anterior. Mai mult, primul credit nici nu a fost trecut la restanțe. Tot cu această ocazie s-a încheiat un act adițional prin care s-au schimbat garanțiile inițiale ale creditului obținut în ianuarie și, de la CEC-urile firmei Denb s-a ajuns la niște facturi de motorină în valoare de aprope trei miliarde de lei, fără să se verifice existența faptică a gajurilor. Prin aceste facturi se atesta achiziționarea de către firma Corso 2000 Com Impex a unei cantități de motorină cu aproape trei miliarde de lei, motorină pe care ar fi urmat s-o revîndă pentru a-i achita băncii datoriile. Nimeni nu a verificat dacă motorina există, dacă a fost plătită și, eventual, revîndută.
O lună mai tîrziu, pe 24 aprilie, Amar a cerut și a obținut o suplimentare de credit cu încă 100 de milioane de lei. La fel ca și în cazul primului credit, în aceeași zi irakianul ridică în numerar aproape toți banii. La o jumătate de lună, banca i-a mai suplimetat creditul cu încă 190 de milioane de lei, pe care Amar îi ridică aproape în întregime în numerar. Ultima suplimentare de credit are loc pe 29 iunie 2001, cînd a mai obținut pe baza cererii de credit de la începutul anului încă 330 de milioane de lei. Toate aceste suplimentări de credite s-au obținut doar pe baza unor referate, fără să se verifice situație economică a firmei și fără nici o referire la motorina depusă drept gaj.
Situația reală a firmei Corso 2000 Com Impex nu este conoscută nici în ziua de astăzi, la atîta timp după demararea cercetării penale împotriva lui Amar K Ali. Și asta s-a întîmplat pentru simplul motiv că irakianul nu s-a obosit să întomească și o evidență contabilă, conform legilor românești. Așa că inspectorii financiari nici măcar nu au putut stabili care este valoare totală a datoriilor pe care le mai are irakianul către bugetul statului. În primăvara anului trecut, sucursala Băcnii Transilvania din Bacău a reclamat un debit nerecuperat de la societatea Corso în valoare de aproape 1,8 miliarde de lei. Amar K Ali nu a fost găsit de organele de poliție române. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns