• chiar dacă ar vinde toată averea lui Benoni Beca, liderul grupului alcool, banca nu va putea recupera decît foarte puțin din suma împrumutată de el • conform ultimului raport de prejudiciu, Beca are de plătit Băncii Transilvania 1,5 milioane de euro • firmele din grupul lemn au de achitat și ele 46 de miliarde de lei
La aproape doi ani de la declanșarea cercetărilor în dosarul Banca Transilvania, datoriile celor 42 de inculpați trimiși în judecată de procurorii Parchetului Național Anticorupție sînt aproape intacte. Mulți dintre patronii care au împrumutat sume fabuloase de la sucursala băcăuană a Băncii Transilvania nu au returnat nici măcar un leu în contul sumelor luate. Chestiunea este valabilă atît pentru firmele din grupul alcool, dar și pentru cele din categoria „lemn”. Și, chiar dacă unii patroni s-au „îngrijit” să mai restituie băncii cîte un milion de lei, deși luaseră sume cu multe zerouri, penalitățile impuse de bancă au crescut, iar debitul a ajuns din nou la suma împrumutată inițial.
Averea lui Benoni Beca a fost scoasă la licitație, dar n-o cumpără nimeni
Pentru grupul „alcool”, conducerea Băncii Transilvania a întocmit un ultim raport privind situația prejudiciului cauzat de societățile care intră în componența acestui grup, iar suma finală este de aproape 97 de miliarde de lei. Cele mai mari datorii către bancă le are societatea Amapolla Prest, al cărei administrator este Benoni Beca, și care trebuie să returneze băncii aproape un milion de euro. Suma este imensă, în comparație cu datoria societății Libra Impex, din același grup, în valoare de 2,3 miliarde de lei. Firma este administrată de Monica Vascan, care îndeplinea și funcția de contabil la societatea Amapolla Prest. Datoriile liderului grupului „alcool” nu se rezumă însă numai la acelea înregistrate pe societatea Amapolla. El mai figurează în calitate de administrator cu sume încasate și nerestituite Băncii Transilvania și pe societățile Benkin Impex, Empiria Prest, Lichiali, Provinum, Vinoveris, Vitaroza, Vivovin Prest și Moldagroben. La toate acestea mai sînt datorii de aproape 17 miliarde de lei. Adică mai mult de jumătate de milion de euro. În aceste condiții, Banca Transilvania are de recuperat de la liderul grupului „alcool” un milion și jumătate de euro, bani pe care nu se știe cum îi va mai vedea, atîta vreme cît bunurile lui Benoni Beca au fost evaluate de societatea care gestionează licitațiile din procesul de faliment la vreo 70 de miliarde de lei. Trebuie ținut însă cont că mai sînt și alte firme sau instituții de stat care ridică pretenții asupra bunurilor care-i aparțin lui Benoni Beca, evident, tot pentru a-și recupera anumite datorii.
Din raportul de evaluare prezentat de firma lichidatoare rezultă că Beca deține următoarele bunuri mari: Fabrica de alcool de la Faraoani, cu o valoare de 32,4 miliarde de lei, Centrul de vinificație din aceeași localitate, care ar face 19,5 miliarde de lei, și Centrul de vinificație de la Dealu Morii, evaluat la 24,8 miliarde de lei. La aceste sume au fost scoase la licitație cele trei imobile cu tot ce este în ele, dar nimeni nu s-a arătat interesat să le achiziționeze. Singura soluție este să se organizeze licitații cu valoarea din ce în ce mai scăzută, pînă se va găsi cineva amator să cumpere aceste bunuri. În acest caz, e practic imposibil ca Banca Transilvania să-și poată recupera prejudiciul.
Constantin Doru Adam a împrumutat 11 miliarde, dar n-a restituit nici un leu
În ceea ce privește grupul lemn, banca pretinde de la administratorii firmelor care fac parte din acest grup aproape 46 de miliarde de lei. Cea mai mare sumă, de 5,5 miliarde de lei, o are de returnat societatea Tandem Road, al cărei administrator este Marlena Popa, soția lui Dorinel Popa, administrator la rîndul lui al societății Ambiforest, și mama lui Constatin Doru Adam. Pe numele firmei Ambiforest figurează o datorie de 2,3 miliarde de lei. Din raportul prezentat de Banca Transilvania rezultă că aproape toate creditele luate de familia Popa pe cele 11 firme cu care figurează în grupul „lemn” nu au fost returante decît în proporție de cel mult cinci la sută. Pe firma Ambiforest, de exemplu, figurează un credit total, luat în anul 2001, de 1,3 miliarde de lei, din care Dorinel Popa a achitat doar un milion de lei. Alte șase societăți din grupul lemn nu au returnat nici un leu pentru creditele primite. Toate aceste firme au fost controlate direct sau indirect de Constatin Doru Adam, iar valoarea creditelor luate pe acestea ajunge la aproape opt miliarde de lei. Toți banii au fost împrumutați în 2001, cu excepția unuia singur, care a fost luat în 2000, pe societatea Conadgat Exim. De atunci, banca a tot adăugat penalități, astfel că, în prezent, cele șase societăți controlate pe acte de Constatin Doru Adam au de plătit aproape 11 miliarde de lei. Rămîne de văzut de unde va recupera Banca Transilvania aceste sume imense, mai ales că Doru Constantin Adam este plecat din țară din toamna anului 2001. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns