Sibienii şi turiştii vor avea ocazia, miercuri, de Ziua Internaţională a Muzeelor – 18 mai, să vadă gratis, între orele 10,00 şi 18,00, cea mai mare colecţie de puşti cu fitil din România, expusă într-un depozit special, numit ”Camera armelor de foc”, aflat în Muzeul de Istorie ”Casa Altemberger”, la Muzeul Naţional Brukenthal, au anunţat marţi reprezentanţii instituţiei.
”Camera armelor de foc” este un depozit special conceput pentru specialiştii şi pasionaţii de arme, deschis în vederea valorificării numărului mare de piese deţinute, dar neexpuse.
Muzeul Naţional Brukenthal deţine cea mai mare colecţie de puşti cu fitil din România, însumând 215 piese (10 în expoziţia ”Arme şi armuri”, 205 în depozit), care acoperă aproape toată gama: primele puşti cu cocoşul prins direct pe patul armei datate la începutul secolului al XVI-lea, apariţia platinei pe care sunt fixate componentele mecanismului în prima jumătate a aceluiaşi secol, apariţia mecanismelor cu arc recuperator până la cea mai evoluată puşcă cu fitil – muscheta, la sfârşitul secolului XVI.
Tot din secolul al XVI-lea, muzeul deţine două puşti cu rotiţă la care aprinderea se făcea cu ajutorul piritei. Din secolele XVII – XVIII, puştile şi pistoalele cu cremene într-o gamă variată atât ca şi tipologie a mecanismelor (alla catalana, alla fiorentina, alla moda, francez), cât şi ca provenienţă (vest europene, balcanice şi orientale) sunt semnate de meşteri remarcabili. Secolul XIX aduce armele cu capsă, urmate de cele cu cui percutor, tot mai evoluate pe parcursul secolului XX.
Tot miercuri, va avea loc un alt vernisaj, la Casa Albastră de la Muzeul Naţional Brukenthal. Aici va fi vernisată expoziţia ”Momente ale culturii transilvane. ASTRA 150 ani”.
În perioada octombrie – noiembrie 1861, s-a înfiinţat, la Sibiu, Asociaţia Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român, instituţie cu rol însemnat în emanciparea culturală şi politică a românilor din Transilvania. Programul său de susţinere a culturii româneşti cuprindea şi preocupări pentru constituirea unei colecţii de artă plastică românească, prima iniţiativă de acest gen din provincia intracarpatică.
La inaugurarea Muzeului ASTREI din august 1905, în expunere se afla şi un număr important de portrete ale unor personalităţi istorice româneşti, ca George Bariţ, V. L. Popp, Iacob Bologa, Emanoil Gojdu, V. Alecsandri etc. Colecţia cuprindea la acea dată şi lucrări ale pictorului Constantin Georgescu, Ioan Costande, Sava Henţia, Mişu Popp, Octavian Smigelschi, artişti români cu contribuţii notabile în evoluţia artelor plastice româneşti.
O selecţie din lucrările de pictură care provin din fondul Muzeului Asociaţiunii secţia de artă, alături de documente şi piese de arheologie se vor afla pe simeza expoziţiei prin care Muzeul Naţional Brukenthal marchează aniversarea de 150 de ani de la înfiinţarea ASTREI. AGERPRES
Lasă un răspuns