• infecția cu virusul HIV aduce lunar în secția de Boli Infecțioase destinată adulților cîte doi sau trei pacienți care au nevoie de internare • calea de transmisie prin transfuzii și injecții a fost eliminată, dar acum cîștigă teren infectarea pe cale sexuală • în Bacău există deja cinci familii în care soțul, soția și copilul au fost descoperiți întîmplător ca fiind infectați cu virusul HIV
Printre primele știri șocante care au zguduit în egală măsură lumea medicală și opinia publică după revoluție au fost și cele referitoare la numărul impresionant de copii din leagăne, orfelinate și spitale infectați cu HIV. Acuzate că ar fi primele vinovate de propagarea molimei în rîndul copiilor tratați cu instrumentar nedezinfectat sau perfuzați cu sînge infectat, cadrele medicale s-au apărat declarînd că SIDA era pentru ei o boală necunoscută, iar metodele de depistare în laborator a virusului ucigaș erau și ele inexistente. O parte a copiilor infectați atunci au decedat, iar alții supraviețuiesc încă cu ajutorul medicamentelor antiretrovirale. O mică parte a supraviețuitorilor a trecut recent în categoria adulților, sporind numărul bolnavilor cu vîrste de peste 18 ani. Chiar dacă în acest moment, numărul copiilor infectați cu HIV este în continuare mai mare decît cel al adulților, medicii infecționiști spun că boala se propagă acum mai repede printre tinerii care își încep viața sexuală. „În ultima vreme, sînt internați lunar cîte doi, trei pacienți infectați cu HIV care au nevoie de tratament pentru alte afecțiuni apărute ca urmare a sistemului imunitar deficitar. Majoritatea adulților care se află acum în statiscile HIV ale secției noastre sînt descoperiți întîmplător, în special în urma unor analize de laborator, sau a consulturilor TBC. Acum avem în evidență 68 de adulți, dintre care jumătate sînt în tratament în antiretrovirale. Numărul bolnavilor poate crește dintr-o zi în alta și ca urmare a faptului că din clipa în care împlinesc 14 ani, copiii infectați cu HIV sînt trecuți în statisticile pentru adulți”, ne-a declarat dr. Valerica Stan, șefa secției Boli Infecțioase-adulți din Spitalul de Urgență.
Adulții bolnavi provin din categorii sociale diferite, iar vîrstele lor variază între 14 și 54 de ani. „Printre bolnavi sînt elevi, studenți și salariați, iar mai nou sînt și bolnavi soț și soție, sau mamă și copil. Cinci familii din Bacău sînt dispensarizate în acest moment cu infecție HIV. Acesta este vîrful aisbergului, pentru că, în realitate, numărul adulților bolnavi cu HIV este mult mai mare. Calea de propagare prin transfuzii sau injecțiii cu același ac a fost stopată, iar acum transmiterea pe cale sexuală este cea mai frecventă”, a adăugat dr. Stan. În ritmul în care ajung să fie depistate noile cazuri de infecție HIV printre adulți, în cîteva luni, numărul băcăuanilor descoperiți ca fiind purtători ai acestui virus va depăși cifra 100. „Cele 10 paturi din secția noastră destinate sectorului SIDA vor ajunge în scurt timp neîncăpătoare”, mai spune șefa secției de Boli Infecțioase. Costurile tratării unui bolnav depistat cu infecție HIV se ridică la aproape 100 de milioane într-un an și este suportat integral din fondurile asigurărilor de sănătate. Tratamentul este însă eficient doar într-un anumit stadiu al bolii, astfel că nu toți bolnavii depistați au șansa ca medicamentele să le mai prelungească viața. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns