Consiliul de Administratie (CA) al Societatii de Investitii Financiare Moldova, din Bacau, a verificat detinerile de actiuni ale actionarilor inregistrati in registrul consolidat la data de referinta de 24 februarie 2009 si a decis suspendarea drepturilor de vot aferente actiunilor care depasesc pragul de 1% din capitalul social al SIF Moldova pentru mai multi actionari in Adunarea Generala Ordinara (AGOA), convocata pentru astazi, 24 aprilie, la primul termen.
Conform unui comunicat semnat de presedintele director general al SIF Moldova, Costel Ceocea, in aceasta situatie se afla detinerile ING Luxembourg (1,44%). De asemenea, se mentine prezumtia de actiune concertata a persoanelor care actioneaza impreuna cu omul de afaceri Catalin Chelu (7,702%) in raport cu SIF Moldova si s-a decis si prezumarea de actiune concertata a persoanelor care actioneaza impreuna cu grupul PSV Company Bucuresti (3,02%). Acestia sint cei mai puternici actionari ai SIF Moldova – cu peste 12% din capital. O masura similara a fost luata si de SIF Banat-Crisana, pentru actiunile detinute de Banca Transilvania.
Miza sint posturile de conducere
Actionarii SIF Moldova sint asteptati, astazi, la adunarea generala ordinara pentru analiza economico-financiara a activitatii din anul 2008, dar si pentru alegerea noului consiliu de administratie si, implicit, a presedintelui director general. Buletinul de vot trimis, deja, actionarilor cuprinde 13 candidaturi. Cinci dintre acestea sint ale actualului presedinte, Costel Ceocea, ale vicepresedintelui Alexandru Matei, ale directorului in Comitetul de Directie Claudiu Doros, si ale doi dintre membrii consiliului actual, Dumitru Bontas si Sorin Turtoescu.
Ceilalti opt candidati sint Iosefina Morosanu, Elena Andrei, Eugen Bogdan, Marin Andreica, Monica Nastase, Nelu Tapalaga, Aurel Saramet si Emilian Badica. O situatie similara celei de acum a fost si la ultima adunare generala a actionarilor la SIF Moldova, dar si la SIF Oltenia, cind Catalin Chelu a urmarit, de asemenea, preluarea conducerii.
El chiar a reusit acest lucru, in vara anului trecut, la Bacau, dar pentru scurt timp, deoarece Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a infirmat numirea sa in functia de presedinte a SIF-ului. Mai multi actionari, persoane juridice, au deschis procese in instanta de judecata societatii bacauane.
Se analizeaza rezultatele anului 2008
Adunarea de astazi va analiza, deci, activitatea CA in anul 2008, situatiile financiare ale anului trecut, repartizarea profitului 2008 si va alege noul CA, format din sapte membri. De asemenea, se vor analiza Bugetul de venituri si cheltuieli si Programul de activitate pe 2009, dar si propunrea ca dividendele neridicate timp de trei ani sa fie prescrise.
Data de inregistrare a actionarilor asupra carora se rasfring hotaririle AGOA este propusa ziua de 15 mai 2009. SIF Moldova a obtinut, anul trecut, un profit de aproape 94 de milioane de lei. Veniturile totale sint de 153,5 lei, iar cheltuielile totale (inclusiv impozitul pe profit) aproape 60 de milioane de lei. SIF Moldova a anuntat un dividend de 0,045 de lei pe actiune, cu un randament de 10,4%.
Conform statutului societatii, neintrunirea cvorumului determina convocarea adunarii la al doilea termen, fixat pentru miine, 25 aprilie. Numarul mare si dispersia actionarilor unei societati din aceasta categorie nu a permis niciodata cvorumul statutar, astfel incit adunarile generale au avut loc numai la al doilea termen. Fapt asteptat si de aceasta data la SIF Moldova.
Lasă un răspuns