• fostul Fond al Proprietății Private II Moldova a fost deja executată de trei miliarde de lei din conturile sale blocate la Banca Agricolă
• gigantul moldovean de investiții are de plătit avalizările pentru biletele la ordin din Bankcoop • lichidatorii băncii au cerut și au obținut executarea silită
Societatea de Investiții Financiare (SIF) Moldova a ajuns în faza executării silite efective. Dacă pînă acum litigiile erau în diferite etape procesuale, au apărut primele decizii definitive, irevocabile și executorii în cazul a litigilor ce privesc șapte bilete la ordin avalizate de fostul FPP II, în valoare totală de 3,5 milioane de dolari. În practică, a fost vorba de credite luate de la Bankcoop Bacău, garantate de SIF și nereturnate. Fostul FPP II a introdus contestații la executarea silită, dar instanțele de judecată au dat cîștig de cauză lichidatorilor Bankcoop.
SIF Moldova, ajuns din urmă de avalizările fostului FPP II
Este prima dată cînd SIF Moldova se vede executată efectiv de sumele reclamate de instituțiile care se ocupă de recuperarea creanțelor de la defuncta Bancorex și de la Bankcoop. După cum s-a scris în repetate rînduri, fostul FPP II Moldova, pe vremea cînd era condus de Corneliu Iacobov, a garantat mai multe bilete la ordin, pe baza cărora o serie de firme au luat credite de la fosta Bancorex și de la Bankcoop. Multe din societățile în discuție au „uitat” să mai returneze banii luați. Sumele respective nu sînt deloc mici. În cazul fostei Bănci de Comerț Exterior, este vorba de aproape 11, 5 milioane de dolari și 970 de mii de mărci germane. La Bankcoop, este vorba de peste 4 milioane de dolari. În aceste condiții, Autoritatea de Valorificare a Activelor Bancare – care se ocupă de recuperarea creanțelor defunctei Bancorex – și lichidatorii Banckoop s-au îndreptat asupra avalistului. Teoretic, biletele la ordin reprezintă titlu executoriu, adică cel care-l are în posesie caută beneficiarul creditului și, dacă nu-l găsește, ia banii din conturile garantului.
Lichidatorii Bankcoop au „extras” primii bani din conturile blocate ale SIF Moldova
În momentul în care AVAB a început operațiunile de recuperare a creanțelor fostului Bancorex, a ajuns și la SIF Moldova în calitate de avalist. Drept urmare, fostul FPP II Moldova s-a trezit cu conturile bancare blocate. Gigantul de investiții a utilizat toate căile de atac la cererea de excutare în calitate de garant. Dar în timp ce cu AVAB s-au purtat discuții și s-a ajuns la unele dosare pînă la Curtea Supremă de Justiție, lichidatorii Bankcoop nu au stat prea mult la discuții. PMG SRL și RVA SA, ambele din București, s-au prevalat de titlul executoriu reprezentat de biletele la ordin și au cerut banii. SIF Moldova a introdus contestații de la executare pentru toate cele opt bilete. Contestația a fost respinsă pînă acum în șapte din cele opt dosare. Cei doi lichidatori Bankcoop s-au pus pe treabă. Drept urmare, extrasele de cont arată că SIF-ul a fost deja executat de trei miliarde de lei, bani aflați într-un cont blocat la Raifeissen Bank Bacău, fosta Bancă Agricolă.
Oficialii SIF Moldova doresc biletele la ordin în original
După cum se conturează lucrurile, rezultă că SIF-ul poate fi executat în continuare pînă la concurența sumelor reclamate de lichidatorii Bankcoop. Dat fiind că există un precedent, sînt mari șanse ca și în dosarul rămas pe rol la instanțele din București soluția să fie tot respingerea acțiunii SIF-ului. Nici cu AVAB-ul lucrurile nu mai pot fi continuate la infinit. Dosarele se strîng la Curtea Supremă de Justiție și soluțiile finale nu vor mai întîrzia mult. Surse bine informate din SIF Moldova ne-au dezvăluit că deciziile instanțelor în privința biletelor la ordin de la Bankcoop nu sînt o surpriză. În principiu, se știa că măcar o parte din biletele la ordin avalizate aveau să devină executorii. Ceea ce au contestat și contestă oficialii SIF-ului în aceste cazuri este modul în care s-a procedat. În principiu, chiar și fostul FPP II Moldova și-a luat anumite măsuri de precauție. La unele împrumuturi au fost ipotecate în favoarea SIF o serie de clădiri, de bunuri sau există alte garanții. Pînă la urmă, gigantul moldovean de investiții era dispus să dea alte garanții, tot reale – cum ar fi acțiuni cotate la Bursă, titluri de stat sau alte hîrtii de valoare – pentru a obține biletele la ordin. Pe baza acestor hîrtii, s-ar fi îndreptat asupra societăților care au luat banii și nu i-au returnat. Fără biletele la ordin, SIF-ul nu se poate îndrepta asupra nimănui. Dar lichidatorii nu le-au dat fostului FPP II. Rămîne de văzut dacă după executarea silită demersul va avea mai mult succes. Dar, pînă una-alta, lichidatorii Bankcoop au ajuns deja la banii SIF-ului. Interesant este și alt aspect și anume că gigantul de investiții financiare nu are acum disponibilități în conturi bancare, iar executările silite se pot face numai din cele blocate. Dar multe din ele sînt la fosta Bancorex, preluate de BCR. Practic, deblocarea lor este la mîna AVAB și nu se știe dacă instiuția va da altcuiva acești bani, atît timp cît și ea are de recuperat sume frumușele. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns