Lipsa cvorumului necesar adoptarii unor hotariri in Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA) a SIF Moldova Bacau, la sfirsitul saptaminii in curs, a lasat citeva probleme spinoase in suspensie, care influenteaza chiar convocarea acestor adunari, pentru ca SIF Moldova are peste sase milioane de actionari. Adunarea nu a putut fi tinuta, iar propunerea de majorarea a capitalului social prin acordarea de actiuni gratuite a esuat.
Asa cum aratam si in ziarul nostru de vineri, doar 4% dintre actionarii straini ai SIF Moldova au votat electronic pentru ordinea de zi propusa de consiliul de administratie la AGEA. Ponderea acestor actionari in capitalul social al societatii din Bacau este de 33%, fata de circa 40% cit era in luna octombrie a anului trecut. Presedintele SIF Moldova, Sorin Turtoescu, a precizat ca una dintre cauzele pentru care o parte dintre actionari s-au retras este criza financiara prin care trec Statele Unite si, in general, lumea occidentala.
Precedentul Cocor si-a facut efectul
„Sigur, este posibil ca unii actionari straini sa fi plecat, cu investitiile lor, iar altii sa vina, dar pe total aceasta este scaderea” – a precizat Sorin Turtoescu. Mai mult, unii dintre cei care au votat, au trimis, ulterior, solicitari de anulare a voturilor. Altii au sunat societatea cu intentia a de a vota impotriva majorarii de capital social prin emisiunea de actiuni gratuite, care era pe ordinea de zi. Se pare ca experienta SIF Transilvania si-a facut, astfel, efectul. „Sigur, intr-un asemenea caz, precum diferendul dintre SIF Transilvania si societatea Cocor Bucuresti, care a contestat in instanta majorarea de capital prin emiterea de actiuni gratuite la SIF 3, cu ceva timp in urma, investitorii isi vad actiunile blocate, pentru ca s-a inceput un proces in justitie, iar pentru investitorii straini cred ca apar si alte probleme financiare, datorita modului de prezentare a majorarii de capital. Daca cineva are, sa spunem, 10.000 de actiuni, dupa majorare ar mai avea 10.000, dar la preturi mai mici dupa majorare, pentru ca pe acelasi patrimoniu activ se repartizeaza un numar dublu de actiuni. In contabilitate are 10.000 de actiuni libere, cele vechi, cu un pret la jumatate, dar si blocate in litigiu, pentru care e posibil sa fie nevoie sa se constituie provizioane. Cu atit mai rau pentru el” – a mai explicat presedintele SIF Moldova. Daca se are in vedere si caderea de pe Burs din acest an, care a ajuns si la 25 – 30%, plus scaderea valorii actiunilor prin majorare cu 50%, pierderea ajunge lejer la 75 – 80% fata de investitia initiala.
Actionarii vor detineri de 2%
Consiliul de administratie al SIF Moldova avea in intentie sa-i consulte pe actionari si cu privire la pragul de detinere de actiuni. Sorin Turtoescu spune ca au fost precizate numai trei limite, cea de 1% de acum, cea de 2% si cea de peste 2%. „Majoritatea dintre actionarii prezenti la Adunarea Generala Orinara, care s-a putut tine la al doilea termen, au optat pentru peste 2%. Dar parerile au fost impartite. Interesant este ca fata de acest punct al ordinei de zi Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a luat atitudine si a atras atentia SIF Moldova ca ar incalca prevederile regulamentelor. Reprezentantii CNVM nu au inteles ca era vorba doar de o consultare a actionarilor, nu si de luarea unei hotriri in acest caz. „O consultare o putem face oricind – a explicat Sorin Turtoescu. Nu vad de ce s-au ofuscat unii, pentru ca aceasta metoda nu este ilegala. Noi nu luam vreo hotarire in acest sens”.
Reducerea cvorumului nu a avut sanse
Presedintele societatii din Bacau s-a declarat dezamagit de neintrunirea cvorumului necesar AGEA, si pentru ca aici erau puse probleme de modificare a statutului, care ar fi dus la o mai usoara functionare a societatii, prin coborirea cvorumului pentru adunarile generale, care sa permita tinerea lor in conditii mai usoare sau chiar tinerea lor, pur si simplu. De asemenea, se dorea schimbarea unor atributii ale CA, care sa dea o mai mare flexibilitate in functionare (posibilitatea ca, prin CA, SIF sa emita sau sa achitioneze actiuni, proprii in limita a 10% din capitalul social. Aceasta ar fi permis fructificarea unor perioade bune ale bursei, cind preturile sint in crestere, ca SIF Moldova sa emita actiuni care sa atraga bani la un pret bun, prin emisiuni noi de actiuni, sau sa cumpere atunci cind piata ar fi fost jos. „S-ar fi regularizat pretul in piata. Am putea avea, cu celelte sif-uri impreuna, o initiativa pentru rascumpararea actiunilor reziduale, care inca sint multe pe piata, circa 6 – 7%” – a opinat presedintele Turtoescu.
Lasă un răspuns