Societatea de Investitii Financiare Moldova Bacau a fost clasata, in cea de a treia editie a Topului 100 al celor mai valoroase companii din Romania, pe locul al 89-lea si pe locul al 24-lea intre cele 26 de companii din domeniul serviciilor financiare. Topul a fost intocmit de „Ziarul financiar” ca un demers ziaristic, dar si ca o transpunere in practica a unor concepte si metode de evaluare a business-ului, valabile si la nivel mondial. SIF Moldova este, insa, singura companie bacauana in top, care in acest an sta, spre deosebire de celelalte editii, sub spectrul negru al crizei financiare si economice mondiale.
„Criza verifica valoarea” – spun organizatorii topului, din editorialul revistei in care au publicat rezultatele cercetarii lor. Ca este asa, se vede de departe. Nici una dintre companii nu mai are valoarea de anul trecut, iar valoarea totala a companiilor din top a scazut, in acest an, cu sase miliarde de euro, fata de 2006. „Activele SIF Moldova – au constatat organizatorii – au scazut si in acest an, in primele noua luni, cu 30%, din cauza deprecierii participatiilor listate din portofoliu”. Capitalizarea bursiera a societatii a scazut de la 541 de milioane de euro, in septembrie 2007, la 171 de milioane in septembrie 2008. Asa cum aprecia staff-ul companiei, inca de acum un an, ceea ce era previzibil s-a intimplat, adica majoritatea actionarilor straini s-au retras, dupa accentuarea crizei in tarile lor (occidentale), proportia loc scazind de la 33,3 la 26,3%, tot in luna septembrie. SIF Moldova ramine, insa, profitabila, in urma tranzactiilor cu actiuni pe bursa, la companiile in care are asemenea pachete, sau prin cumpararea de actiuni la companii profitabile.
Mica, dar voinica
Anul trecut, SIF Moldova era evaluata la cele 541 de milioane de euro, dar in crestere cu 53% fata de anul 2005. SIF Moldova este cea mai mica dintre cele cinci SIF-uri, dupa valoarea de piata, dar analistii – au observat ziaristii de la ZF – cred ca are cel mai mare potential de crestere. Societatea are cea mai mare expunere in sistemul bancar dintre suratele ei, cel mai mult cu 6% din BCR. Profitul societatii este cel mai mic dintre SIF-uri, dar raportul dintre valoarea activului net si cea a actiunii sale este mai bun decit al altor trei SIF-uri. Societatea din Bacau a fost prima care a anuntat ca in 2008 vrea o majorare de capital social si o coagulare a actionariatului, astfel incit la adunarea generala anuala, din luna aprilie, sa poata schimba prevederi din propriul statut. Activul SIF-urilor este foarte mare si dispersat, astfel incit cvorumul adunarilor generale nu se intruneste niciodata pentru a se lua decizii importante, conform legii. Conducerea SIF Moldova a apreciat, la sfirsitul anului trecut, ca circa 40% din actiunile sale se afla in miinile unor investitori straini, iar 9% au ca proprietari persoane decedate. Investitorii romani controleaza doar 44% dintre actiuni.
In schimb, aproape jumatate dintre cele 100 de firme din clasament au reprezentare in judet. Pe primul loc se afla Petrom, cu o valoare de 4.892 de milioane de euro in anul 2008.
Lasă un răspuns