Contextul economic actual, grevat de efectele crizei economice mondiale, situatia dupa primul semestru a societatii si relatia cu actionarii – cea mai sensibila, in oricare companie – au determinat administratia Societatii de Investitii Financiare Moldova, din Bacau, sa aplice, din aceasta luna, un program de masuri care vizeaza reorganizarea organigramei si a portofoliului de societati. De ce a recurs managementul SIF Moldova la aceste masuri, in ce constau ele si ce efecte sint asteptate, ne spune presedintele director general, Costel Ceocea.
– Domnule presedinte, SIF Moldova are cele mai mici active dintre cele cinci SIF-uri. Criticii n-au intirziat sa opineze pe aceasta tema si propun unele masuri. In Parlament exista si o initiativa legislativa pentru cresterea pragului de detinere de actiuni la SIF-uri. Ce pozitie adoptati fata de toate acestea?
– Ceea ce s-a intimplat in piata si mai ales deprecierile pe fondul gestionarii efectelor crizei economnice nu sint nici pe departe rezultatul unor performante scazute ale echipei manageriale din SIF-uri. Ele s-au manifestat si se manifesta in contextul unor performante marcate de rezultate, dar deprecierile pe care piata le-a dat asupra activelor societatilor reflecta calitatea acestor detineri, iar aici, fara a invoca o scuza, trebuie sa privim un pic in urma, la structura activelor preluate de fiecare SIF la momentul transformarii FPP-urilor. O astfel de problema trebuie luata in discutie, dar credem ca dincolo de pozitiile publice si oficiale pe care diferite institutiile le au, vom fi si noi invitati sa ne exprimam o anumita pozitie, pe baza careie sa se aiba, eventual, in vedere elaborarea ulterioara a unei strategii privind modul in acre aceste entitati specifice, SIF-urile, trebuie gestioante. Sintem pentru implementarea unor masuri restrictive cu privire la monitorizarea activitatii, a obligatiilor de supraveghere, a calitatii si performantelor administrarii acestor societati. Credem si ca trebuie crescuta limita de detinere de actiuni, dar nu credem ca este bine ca se intervine legislativ in a se impune unele prevederi in actele constitutive ale SIF-urilor. Este necesar, pentru a nu se crea niciun precedent, sa se faca aceasta in AGA. Daca ar trebui sa se impuna ceva legislativ, ar fi doar pentru ca intr-o prima adunare generala a actionarilor sa se ridice restrictiile cu privire la cvorum. Astfel, AGA ar putea lua hotariri cu privire la modificarea satutelor, in raport cu legislatia, la posibilitatile pe care societatea sa le aiba, ulterior, prin delegarea unor atributii ale AGA catre managementul SIF-ului. Sint necesare, poate, unele restrictii ale dreptului de vot in AGA. Sa nu uitam ca este inca valabila o hotarire a CNVM pe care Depozitarul Central si CNVM ar fi trebuit sa o implementeze: numerotarea actiunilor. Sint atitea suspiciuni cu privire la transferul unor valori mobiliare.
Reorganizarea se anunta acum un an
– In acest context, dar si pe fondul accentuarii crizei economice, doriti o reorganizare a activitatii, chiar a organigramei societatii.
– Conjunctura ne obliga la aceasta Primele semnale le-am avut inca de anul trecut. Date de piata, cu privire la obligatia de a lua act de ceea ce se intimpla pe linga noi, de formele de manifestare a crizei economice, care s-a generalizat, si mai ales de modalitatile de gestionare a efectelor crizei asupra propriei noastre activitati. Un prim semnal l-am dat premergator AGA din acest an, cind am propus actionarilor masurile pe care le vedeam cu privire la o mai buna gestionare a resurselor noastre financiare si o mai buna valorificare a resurselor si potentialului salariatilor nostri, cistigat in atitia ani de experienta. Am propus, de atunci, cresterea responsabilizarii departamentelor societatii pe fondul reducerii cheltuielilor generale de functionare.
– La ce masuri ati recurs, atunci?
– Am propus si s-a aprobat reducerea acestora cu 18% si aveam in vedere o serie de negocieri, finalizate deja, ale Contractului Colectiv de Munca si, mai ales, suspendarea unor facilitati acordate salartiatilor prin contractele individuale de munca. Era vorba de tichetele de masa, de plata contravalorii unor servicii medicale, de nivelul de participare la profitul societatii, de includerea sau nu in buget pentru exercitiul financiar a acestui drept. Iata ca tot acest pachet de masuri a fost ca un semnal de atitudine, determinat, in primul rind de constinetizarea faptului ca gestionam efectele unei crize pe o perioada mai lunga, dar si ca raspuns la unele preocupari pe care actionarii le aveau, justificat, vizavi de modul in care lichiditatile societatii sint gestionate de management. Pachetul de masuri a fost continuat prin adoptarea unor decizii ale CA, referitoare la reorganizarea activitatii noastre. Pe trei planuri. Unul este de a ne reconfigura, a ne redefini modalitatile de gestionare a resurselor proprii in raport cu situatia conjuncturala. Vizam, astfel, calitatea activitatii, printr-o redefinire a politicii investitionale. Efectele se vad in valoarea portofoliului de piata, dar si pe disponibilitatea de a obtine lichiditati tot mai reduse, in perspectiva, de la emitentii din portofoliu, sub forma de dividende.
Portofoliul se innoieste
– Ce va ingrijoreaza, mai mult, de luati astfel de masuri? La ce remedii va ginditi?
– Avem in vedere bancile, care in semestrul intii, dar si in perspectiva, ingrijoreaza. Sint, apoi, destule semnale, in piata, de la emitenti care au capacitate mai redusa de a-si plati obligatiile. Dar, reluarea creditarii de catre banci va duce la rezultate mai bune. Nu in ultimul rind, avem in vedere sa diversificam politicile investitionale, mai ales a instrumentelor de plasament, pentru imbunatatirea structurii portofoliului. Valoarea activelor nostre a fost diminuata, astfel, cu circa 70%, dar si pe baza unor active de slaba calitate, mostenite de la fostul FPP, cum am mai spus. Numai industria usoara, textila, daca o dam ca exmplu, in cadere accentuata, si ar fi suficient. Iata de ce avem nevoie de participatii noi in portofoliu, mai bune, mai putin afectate de criza economica. Iar pentru aceasta aplica, acum, un program ferm de reorganizare.
– Despre care va propun sa vorbin in episodul pe care il vom publica in ziarul nostru de miine.
Lasă un răspuns