Societatile de investitii financiare ramin cu ochii pe Casa de Economii si Consemnatiuni – CEC Bank, desi procesul de privatizare a acesteia a fost aminat pentru o data care nu a fost anuntata cu precizie. SIF-urile au vehiculat, la un moment dat, intentia de a infiinta o banca proprie, dar ideea de a prelua o entitate gata rodata pare mai buna. Desi tentatia este mare, reprezentantii SIUF-urilor nu fac nici ei declaratii categorice in acest sens si recunosc ca o buna parte dintre cistiguri le obtin chiar din participatiile pe care le au la banci.
„Bancile – ne declara presedintele SIF Moldova Bacau, Sorin Turtoescu – reprezinta un sector bun. Nu trebuie foarte multe argumente pentru aceasta, se dovedeste si prin dividendele care se incaseaza de acolo. Dar Romania are un nivel de bancarizare redus, fata de celelelate tari. Aceasta inseamna ca bancile au un teren de dezvoltare foarte mare. De aceea, bancile reprezinta investitii bune, la care nu cred ca renuntam atit de curind”. Presedintele SIF Moldova crede ca CEC ar trebui sa ramina o banca a statului, care sa o administreze, insa, alaturi de entitati private. „Nu exista nici o tara mai asezata in care statul sa nu aiba o banca a lui – a opinat Turtoescu. Intrarea unor entitati private, nu neaparat SIF-uri, inseamna, insa, altceva. Statul ar trebui sa pastreze o cota de control, care sa permita si desfasurarea unor politici ale statului, de exemplu pentru dezvoltarea agriculturii. Daca ar avea si o entitate privata alaturi ar fi bine, pentru ca ar mai trage statul de mineca, daca ar avea tentatia unor excese pe anumite directii sau un management care nu e tocmai bun”. Prezenta investitorilor privati ar putea asigura mai multa lichiditate, mai ales in acest an, care va fi unul cu probleme de lichiditati, in care banul va fi mai rar si, deci, mai scump. „Starea de incertitudine, in care se afla si CEC-ul, nu e buna. Iar acum CEC are un management bun. Ar trebui facut, pentru el, un program pe termen lung, pentru ca merita” – a mai spus Sorin Turtoescu.
Anul trecut, era pe cale sa se formeze un nou consortiu bancar pentru preluarea CEC. Interesul SIF-urilor pentru aceasta a inceput sa se contureze dupa ce Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania, a anuntat ca aceasta a devenit o tinta pentru societatile de investitii financiare romanesti, care isi doresc de mult o banca a lor. Cele cinci SIF-uri nu prea au, insa, disponibilitati financiare pentru o astfel de tranzactie. In 2006, NBG, evalua CEC la 560 de milioane de euro, ceea ce ar insemna ca fiecare SIF sa participe cu minimum 60 de milioane, dar nu le au.
CEC Bank a fost lansata la privatizare in 2006, dar va ramine in proprietatea statului cel putin patru ani, o decizie privind reluarea procesului de privatizare si metoda de vinzare a actiunilor urmind sa fie luata dupa 2011.
Lasă un răspuns