• cu toate că beneficiază de gratuitate la analize de laborator în timpul sarcinii, unele băcăuance află abia la Maternitate că sînt bolnave de sifilis
Controalele la medicul de familie și la specialist care trebuie făcute în timpul sarcinii, precum și efectuarea analizelor de laborator recomandate de aceștia sînt pentru unele băcăuance lucruri despre care nici măcar nu au auzit. De punerea lor în practică, fie și împinse de la spate de rude sau prieteni, nici nu poate fi vorba. Dacă pentru unele dintre aceste femei nașterea nu se soldează cu evenimente neplăcute, iar starea lor de sănătate și a copiilor lor nu este în pericol, pentru suficiente mame, nașterea coincide cu luarea în evidența secției de Boli Dermato-Venerice. Numai în ultimele zile, la Maternitatea Bacău au fost internate patru tinere care au aflat de curînd că sînt infectate cu sifilis. Două dintre ele au aflat de boală în ultimele luni de sarcină, iar celelalte două au auzit de ce suferă abia cînd au au fost internate în Maternitatea Bacău, ca să nască.
Din cele patru gravide bolnave de sifilis, trei provin din zona rurală a județului, una fiind chiar din Bacău. Femeia în vîrstă de 30 de ani nu s-a prezentat deloc la medic pe timpul sarcinii și nici nu a depus minimul de efort de a se prezenta la un laborator de analize pentru a vedea dacă poate aduce pe lume un copil sănătos. Inconștiența Silviei P. este acum plătită scump tot de ea. Băiețelul pe care l-a născut a venit pe lume cu sifilis osos, boală care l-ar putea sorti pieirii, întrucît oasele lui sînt pline de găuri. Îngrijorați de boala băiețulului, medicii ginecologi și neo-natologi așteaptă să vadă dacă și Cristina C., o fată de 19 ani din Corbasca, va naște tot un copil cu afecțiuni grave. „Am descoperit că sînt bolnavă de sifilis abia acum o lună și urmează să nasc dintr-o zi în alta. Nu sînt căsătorită, dar trăiesc cu un băiat din sat care merge la muncă prin localitățile vecine. Abia acum, la Maternitate, am aflat că puteam să nu iau boala dacă foloseam prezervative, dar acum e prea tîrziu. Trebuie să fac tratamentul pentru sifilis multă vreme și copilul meu o să facă injecții imediat cum s-o naște”, spune Cristina.
Nela A., de 22 de ani, din Bogdănești, este și ea necăsătorită și a aflat că este bolnavă de sifilis tot la Maternitate. Boala venerică i-a transmis-o și bebelușului ei, care are de suferit mult mai mult decît ceilalți nou-născuți cu sifilis, pentru că s-a născut prematur și cu o greutate de numai 1,6 kilograme. Singura dintre femeile bolnave care este căsătorită și care a făcut tratament împotriva sifilisului pe toată perioada sarcinii este Maria Ț., de 30 de ani, din Parincea. Zilele trecute femeia a născut primul ei copil, un băiețel de 2,9 kilograme, dar venirea lui pe lume a fost umbrită de faptul că și el poartă boala părinților, motiv pentru care va trebui să suporte durerosul tratament injectabil cu antibiotice. Dacă toate cele patru femei ar fi știut cum să se protejeze de o boală cum este sifilisul, sau dacă și-ar fi făcut analizele la care au dreptul gratuit, bebelușii lor ar fi avut acum o formă mai ușoară a bolii venerice. Dacă pînă în vară, unele dintre aceste gravide găseau o scuză în faptul că atunci cînd au solicitat analize, laboratorale își epuizaseră plafoanele de la Casa de Asigurări, acum scuza nu mai poate fi invocată. Potrivit unei înțelegeri comune a Casei de Asigurări și a Direcției de Sănătate Publică, laboratoarele de analize efectuează gratuit pentru gravide testele sîngelui, indiferent dacă acestea și-au depășit sau nu plafoanele. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns