• de anul viitor, chirurgii spitalului din Moinești vor trata chirurgical obezitatea • tratamentul va fi posibil prin derularea unui parteneriat cu o firmă americană
Colectivul medical al spitalului din Moinești are pregătită deja o premieră pentru anul viitor. În urma unui proiect derulat împreună cu o firmă americană de echipament sanitar, spitalul moineștean este trecut pe lista celor patru orașe din țară care din 2004 vor putea realiza intervenții chirurgicale de tratare a obezității. Cele două metode cunoscute pînă acum în lumea medicală pentru tratarea pe cale chirurgicală a obezității se traduce, deocamdată, în costuri de sute de euro. Cum obezitatea nu este considerată încă o boală în România, și cu atît mai mult o afecțiune pentru care tratamentul să fie suportat de asigurările de sănătate, intervențiile de acest gen vor fi o sursă serioasă de venituri proprii pentru spital, dar și de diversificare a ofertei de servicii medicale. „Proiectul inițiat de o firmă americană de aparatură medicală a fost cîștigat de patru spitale din țară. Printre ele se află și Moineștiul, iar de la anul el urmează să fie pus în practică în spitalul nostru”, a anunțat, într-o conferință de presă, chirurgul Adrian Cotîrleț, directorul spitalului din Moinești.
Tehnica chirurgicală prin care obezitatea se tratează acum doar la clinicile din București, Timișoara și Cluj este deja cunoscută medicilor moineșteni. „Există două metode chirurgicale de tratare a obezității. Prima dintre ele este endoscopică și constă în introducerea în stomac a unui balon, iar cea de-a doua metodă constă în montarea unui inel sub esofag, astfel încît capacitatea stomacului să fie micșorată. Amîndouă pot fi aplicate de la anul în spitalul de la Moinești, dar costurile celor două metode se ridică la 700 de euro, respectiv la 1.500 de euro. Nu știm deocamdată dacă asigurările de sănătate vor putea suporta o parte a acestor intervenții, așa cum se întîmplă în străinătate”, a mai spus doctorul Cotîrleț. Programate pentru anul viitor, intervențiile chirugicale de tratare a obezității vor fi noutățile de top ale spitalului, alături de intervențiile chirurgicale de implantare a protezelor de șold. Prima intervenție de acest gen a avut loc la data de 25 octombrie, iar de la anul metoda de tratare a afecțiunilor ortopedice va fi inclusă în programul național, finanțat cu bani de la asigurările de sănătate. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns