• cea mai veche clădire din oraș, conacul boierului Toader Buhuși, nu poate fi renovat pentru că actualul proprietar, Consiliul Județean, nu dispune de fonduri • singura șansă de a salva acest obiectiv de patrimoniu național este preluarea lui de Consiliul local
Buhuși este un orășel al cărui farmec s-a stins încet dar sigur după 1990. Pe străduțele înguste ale tîrgușorului, mai ieri centrul țesutului și postăvăritului din Moldova, s-au mai păstrat rămășițe ale trecerii pe aceste meleaguri ale unor oameni de înaltă ținută morală și intelectuală. Una dintre aceste mărturii este conacul boierului Toader Buhuși, o clădire fără veleități artistice, dar cu o fațadă ce garantează proveniența din alte vremuri. Pitită undeva printre construcțiile centrale, ea datează, conform istoricilor băcăuani, de la sfîrșitul secolului XVIII și începutul secolului XIX, fiind cea mai bătrînă zidire de cărămidă din Buhuși. În camerele generoase ale conacului se află, de circa 30 de ani, Muzeul de Istorie din Buhuși.
Din nefericire, ca multe alte obiective de patrimoniu național din județ, și această clădire a fost lăsată de izbeliște.
Actualul Muzeu de Istorie se află chiar în mijlocul Grădinii Zoologice din Buhuși. „În sobele de teracotă din interior nu s-a făcut niciodată focul. Deși sălile și exponatele sînt bine îngrijite, marea problemă a acestui muzeu o constituie exteriorul. În curînd, dacă nu se va renova clădirea, va fi pusă în pericol întreaga expoziție”, a avertizat muzeograful Dan Savinoiu.
Conacul lui Buhuși aparține Consiliului Județean. Instituția nu are însă fonduri pentru renovarea clădirii. Autoritățile locale ar fi interesate să bage bani pentru refacerea fațadei muzeului, însă nu au cum, atîta vreme cît proprietarul clădirii este altul. „Vrem să încheiem un protocol de colaborare cu Muzeul din Bacău. Noi dorim să preluăm această clădire, pentru că este unul dintre simbolurile urbei, și să o refacem în întregime. Acest complex, care cuprinde Muzeul și Grădina Zoologică, constituie unul dintre puncte de atracție cele mai importante din oraș. Nu ne permitem însă să preluăm angajații muzeului și patrimoniul din dotare”, a afirmat Ionel Turcea, primarul din Buhuși.
Ideea preluării Muzeului din Buhuși de Consiliul local s-ar putea să se transforme în certitudine destul de rapid. Și asta tocmai pentru că imobilul atîrnă ca o piatră de moară de gîtul șefilor de la CJ Bacău. „Singura problemă de acolo este clădirea. Vom discuta în cadrul Comisiei de Cultură situația conacului din Buhuși. Nu avem fonduri nici măcar pentru Casa memorială „George Bacovia” sau pentru Biblioteca Județeană, dară-mi-te pentru Muzeul din Buhuși? Cred că în aceste condiții, Primăria din Buhuși va prelua clădirea, urmînd ca o perioadă de timp să asigurăm, ca și pînă acum, plata salariilor angajaților și cheltuielile legate de patrimoniul muzeului”, ne-a declarat Dumitru Brăneanu, vicepreședintele Consiliului Județean Bacău. (C. GHERASIM)
Lasă un răspuns