ÎNOT: Simona Păduraru și, de cîtăva vreme, Larisa Lăcustă sînt singurele două înotătoare, senioare, de la Sport Club Municipal Bacău în stare să scoată rezultate mari, așa cum au făcut-o și în anii precedenți. Simona și-a realizat deja baremul de participare la Jocurile Olimpice din acest an de la Atena, în vreme ce Larisa va încerca să ajungă la același statut la viitoarele competiții de anvergură, prima fiind Campionatul Național de la sfîrșitul lunii martie. Campionatele europene de la Madrid va fi un alt mare examen, în urma căruia se va stabili componența lotului olimpic. Ambele înotătoare sînt cu gîndul la Olimpiada de la Atena, de unde au dreptul să se întoarcă medaliate.
Trei medalii la Cupa Mondială în contul Simonei
Simona Păduraru a concurat, bine, la întrecerile ultimelor două etape de Cupă Mondială care au avut loc în ianuarie și februarie la New York (SUA) și Rio de Janeiro (Brazilia). Băcăuanca a revenit în țară cu două medalii de argint și una de bronz. „Simona se află în plin program de pregătire pentru participarea la Jocurile Olimpice. Am stabilit obiectivele în funcție de starea de sănătate a sportivei. După cum știți, ea a fost pregătită să facă o întrerupere a antrenamentelor de o lună și jumătate, anul trecut, din cauza problemelor de la umăr, astfel încît nu a fost în plenitudinea forțelor la Cupa Mondială. Am urmărit, în primul rînd, realizarea unor timpi cît mai apropiați de cei pe care vrem să-i scoatem la Jocurile Olimpice. Am reușit, în mare măsură. Sînt mulțumit de rezultatele temporale, unele pe care vrem să le îmbunătățim la viitoarele concursuri, interne sau internaționale”, a afirmat antrenorul Silviu Șalgău.
Frig și emoții la New York, căldură mare la Rio
După o pauză competițională destul de mare, Simona a concurat cu trac la etapa de Cupă Mondială de la New York, de luna trecută. A fost primul ei concurs în bazin scurt (n.r., de 25 de metri). Cu toate acestea, timpii realizați au fost conform așteptărilor. „Mi-a fost ceva mai greu. Au fost probleme cu fusul orar și am avut foarte puțin timp să mă adaptez, dar a ieșit bine. Comparativ cu concursul de la Rio, cel de la New York a fost mai tare. Spre deosebire de întrecerile din bazin lung, în cel de 25 de metri există, logic, mai multe întoarceri, capitol la care eu nu stau tocmai bine. Îmi convine mai mult să concurez în bazin de 50 de metri. Sînt însă mult mai degajată decît acum patru ani, cînd aveam stresul obținerii baremului de participare la Olimpiadă. Acum mă pregătesc lejer și pot să îmi treaba detașată de presiuni. Va trebui să confirm baremul realizat anul trecut dar nu îmi fac griji. Sînt în stare să scot sub 4 minute și 11 secunde la 400 metri liber”, a spus ieri Simona în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la sediul SCM Bacău.
La Rio de Janeiro a fost frumos și obositor. S-a concurat în bazin descoperit dar cu apă la peste 32 de grade. Un inconvenient a fost distanța mare dintre hotel și locul de concurs. Zilnic s-au pierdut șase ore cu deplasarea și întoarcerea de la locul faptei. Clar, timpul liber a lipsit, astfel încît dorința de a face cumpărături a sărit din schemă. Simona a scos timpi mai buni decît la New York, în condițiile în care finalele s-au desfășurat dimineața și nu după amiaza, așa cum se obișnuiește.
Brazilienii sînt specialiști, și ei, la dat cu „jula”
Peste 5000 de dolari au dispărut din camerele ocupate de înotătorii români în hotelul de „cinci” stele în care au fost cazați pe parcursul etapei de Cupă Mondială de la Rio de Janeiro. Autorii furturilor au fost nimeni alții decît angajații de la hotel. Spre deosebire de „meseriașii” de la noi, aceștia au fost finuți, în sensul că după ce deschideau portmoneele luau doar maxim o treime din suma găsită, ca să nu se prindă păgubitul. Se mai prindeau cîte unei și își luau banii cu ei. Ceilalți erau din nou taxați în ziua următoare pentru că „meseria” e „meserie”. Din fericire, băcăuanii Păduraru și Șalgău au scăpat de asemenea „investiții”. Paguba cea mai mare a suferit-o multipla campioană mondială și olimpică Klotchkova, 1500 de dolari.
Duelul Păduraru – Potec continuă
Simona Păduraru a scos timpi ceva mai slabi decît la concursurile din anul trecut, din cauza problemelor de sănantate mai sus menționate. Este arhicunoscută disputa pentru supremație, cel puțin în proba de 400 metri liber, între Simona Păduraru și Camelia Potec, ultima fiind participantă la toate etapele Cupei Mondiale, de unde s-a ales cu o recompensă de 48 de mii de dolari ca urmare a concursurilor cîștigate. Antrenorul Silviu Șalgău dezvoltă subiectul: „Și Potec a avut anul trecut, dar în primul trimestru, probleme cu sănătătea. Atunci rezultatele ei au fost mai slabe. Și-a luat revanșa acum. Ea a decis să participe la toate etapele de Cupă Mondială și, pentru a avea și reușite, a făcut pregătire specifică în bazin de 25 de metri, la Pretoria, în Africa de Sud. Nu putem să compartăm rezultatele Simonei cu ale Cameliei întrucît condițiile de pregătire au fost diferite”.
Lariasa Lăcustă revine în forță
Legitimată din octombrie trecut la SCM Bacău, înotătoarea Larisa Lăcustă nu să-și încheie cariera de sportivă înainte de a mai participa la o ediție a Jocurilor Olimpice. Cea mai mare dorință a sa, în acest moment, este de a reveni printre componentele lotului olimpic. La Pitești, acolo de unde a venit, nu avea șansa de a-și realiza acest vis. Astfel, ea se va axa, în special, pe proba de 200 de metri liber pentru a prinde ultimul loc, neocupat, din ștafeta de 4×200 a României. Pentru aceasta, ea va fi nevoită să-și realizeze baremul la campionatele naționale de la sfîrștul lunii viitoare, alte patru înotătoare avînd același țel. Dacă le va învinge va avea, automat, drum liber spre Olimpiadă. Celelalte trei componente ale ștafetei sînt Păduraru, Potec și Cășlaru. „M-am acomodat foarte bine cu atmosfera de aici, mai ales că nu eram chiar străină. Am făcut facultatea în Bacău și am simțit că aici este locul din care mai pot prinde un bilet de participare la Jocurile Olimpice. Mă cunosc foarte bine și cu Simona și cu antrenorul Șalgău. Am simțit nevoia de schimbare și am făcut pasul. Am încredere mare în mine că voi reuși ce mi-am propus. Este greu, dar nu imposibil. Trebuie să confirm. Oricum, cînd va fi să mă retrag din activitatea competițională, funcție de ce îmi va spune organismul, de aici o să fie”, a conchis Lăcustă. (Marius AMBROZIE)
Lasă un răspuns