Hary CERNEȚ
Fericiți sînt românii care nu sînt împinși de curiozitate sau obligații de serviciu să parcurgă Monitorul Oficial al României, unde se publică actele normative: legi, hotărîri de Guvern, ordine ale unor ministere și alți asimilați ai acestora etc.
Latinii antici, legislatori desăvîrșiți pentru acele vremuri, își puneau mai întîi întrebarea: cui folosește? Acum, stai și te crucești cînd vezi cîtă maculatură produce Regia Autonomă „Monitorul Oficial”! În timp ce amărăștenii părăsesc în număr îngrijorător țara, cînd nu se sinucid sau trăiesc în canale, Guvernul României se topește de grija moluștelor bivalve și gasteropode, adoptînd H.G. nr.208/2002 privind calitatea apelor marine și salmastre pentru nevertebratele în cauză. Și ca să nu mai existe reproșuri privind condițiile de viață ale copiilor, Executivul grijuliu a adoptat H.G. nr.264/2003 privind asigurarea securității utilizatorilor de jucării.
Săracii absolvenți ai facultăților de drept, fie ele de stat sau particulare, vor trebui reciclați in corpore pentru că au învățat că actele normative reglementează relațiile sociale; ori, articolul 1 din hotărîrea cu pricina stabilește fără putință de interpretare că hotărîrea se aplică jucăriilor. Actul normativ invocat mai stabilește că prin jucărie se înțelege orice produs creat sau destinat în mod clar utilizării în jocul copiilor mai mici de 14 ani. Și mai stabilește făcătura Guvernului că suzetele, produsele pentru pomul de Crăciun și păpușile îmbrăcate în costum popular nu sînt jucării. Nici nu știi cum trebuie să acționeze tinerele mame cînd ăluia micu’ o să-i treacă prin căpșor să se joace cu suzeta, uitînd s-o mai mozolească! Tot în categoria jucăriilor interzise se află și fierul de călcat, ca și cum părinții le-ar face cadouri acum, că tot s-a scumpit energia electrică.
Nici Parlamentul nu este mai prejos, în cazurile cînd reușește să aibă în sală parlamentari prezenți pentru a întruni cvorumul prevăzut de propriul Regulament.
Și, uite așa, s-au gîndit aleșii noștri să ne facă un cadou, că tot se apropie sărbătorile de iarnă, adoptînd Legea nr.449/2003 privind vînzarea produselor și garanțiile asociate acestora. La o primă citire a textului legii ești tentat să crezi că alături de produse se vînd și garanții aferente, ceea ce, după cea mai simplă logică, este imposibil.
Probabil că scumpii noștri parlamentari (la propriu) au înțeles dictonul latin „festina lente” – grăbește-te încet, pentru că ultimul articol din actul normativ prevede că legea intră în vigoare la 1 ianuarie 2007. Deoarece sînt stabilite și măsuri coercitive pecuniare, privind amenzi între 10-250 milioane de lei, stai și te întrebi dacă acestea vor fi plătite în leul actual sau în preconizatul leu greu. Am scotocit bine actul normativ, în ideea că are vreo mențiune legată de eventuala intrare a României în UE, dar nu am găsit, ceea ce înseamnă că produsul în cauză va merge la naftalină, unde se vor afla și mulți parlamentari care au adoptat o lege cu efect întîrziat, dacă la acea dată nu va fi decît un fîs. Văzînd aceste producte de zglobie preocupare, ajung la părerea cronicarului moldav: „Se sparie mintea”!
Lasă un răspuns