Aula Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău a devenit
neîncăpătoare pentru vizitatorii interesați de Concursului național de degustare de mere 2013, organizat de Universitatea „Vasile Alecsandri”, Societatea Română a Horticultorilor, Camera de Comerț și Industrie și Patronatul Agricultorilor Bacău.
Deschiderea oficială a fost vineri, cu Simpozionul Internațional Ecologia și Protecția Ecosistemelor (Ediție Jubiliară), derulat la
inițiativa universității și a Facultății de Științe – Departamentul de Biologie, Ecologie și Protecția Mediului.
La intrare, oaspeții au fost întâmpinați cu pâine și sare, care
reflectă – în opinia acad. univ. dr. Marian-Traian Gomoiu – „sufletul poporului”.
Reuniunea științifică a fost prezentată de prof. univ. dr. ing. Valentin Nedeff, rectorul Universității, și prof. univ. dr. Ioan Viorel Rați, de la Departamentul de Biologie, Ecologie și Protecția Mediului. La manifestare a fost prezent și senatorul Dragoș Luchian, membru în Comisia pentru Agricultură. „Acest simpozion științific este deschis către mediul economic și mediul social și se desfășoară, în același timp, pe mai multe planuri – a precizat prof. univ. dr. Ioan Viorel Rați. Avem onoarea să avem alături o diversitate de participanți din diferite domenii de învățământ și cercetare”.
Manifestarea a adunat în fața publicului specialiști de la diferite instituții de învățământ superior și de cercetare științifică, precum prof. univ. dr. Mircea Nicoară, decanul Facultății de Biologie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, conf. univ. dr. Mihai Leșanu, decanul Facultății de Biologie și Pedologie a Universității de stat din Chișinău, acad. prof. univ. dr. Constantin Toma, dr. ing. Mihail Coman, membri ai Academiei de Științe Agricole și Silvice (ASAS), prof univ. dr. Marian-Traian Gomoiu, acad. dr. Dumitru Murariu, membri corespondenți ai ASAS, și Isac Ilarie, președintele Societății Naționale a Pomicultorilor din România. Acesta din urmă a prezentat Sectorul pomicol din România: strategii și mijloace de relansare la nivel național și european în perioada 2014-2020. Dintre invitați, au pregătit referate acad. prof. univ. dr. Constantin Toma (Planeta amenințată), prof. univ. dr. Marian-Traian Gomoiu (Evaluarea integrității și performanțelor ecosistemelor – Criterii, indicatori și indici de stare a mediului) și acad. dr. Dumitru Murariu (Epopeea biodiversității).
Evenimentul științific a contribuit la consolidarea relațiilor de colaborare dintre instituțiile de învățământ, cercetare și cultură, cu implicarea activă a mediului social-economic.
Anamaria BUJOR
Lasă un răspuns