Apariția unor formațiuni dure, de dimensiuni variabile, bine conturate și complet nedureroase la nivelul sînului trebuie să îți dea de gîndit. Un alt semnal de alarmă poate fi și apariția pe sîn a unei adîncituri neregulate, sau a unei reacții în formă de stea a pielii sînului, care formează cute fine în jurul ei. Atenție mare și la mameloanele la care apar peste noapte secreții care nu au nici o legătură cu alăptarea. Mîncărimile și crustele de la nivelul sfîrcurilor sînt și ele semne care trebuie să vă facă să vă adresați medicului. Anomaliile vizibile care sînt semnul unei tumori canceroase la sîn sînt și pielea îngroșată din această zonă a corpului, cu porii dilatați, mai caldă și chiar cu pete roșiatice. Ulcerațiile de la nivelul sînului care pot sîngera și se pot infecta, creșterea în volum a unui sîn, sau chiar durerea sînt semne care nu trebuie neglijate. Toate aceste manifestări pot fi foarte bine consecința unor boli obișnuite, lipsite de gravitate, dar pot, la fel de bine, să fie și semne incipiente ale unui cancer, fapt care trebuie lămurit în cel mai scurt timp în cabinetul medicului de familie sau al ginecologului.
Autoexaminarea sînilor (AES)
Fiecare femeie trebuie să știe pașii autoexaminării pentru a nu-și pune în pericol sănătatea. Spre deosebire de alte localizări, ce mai mică tumoră mamară poate fi depistată din vreme chiar de către pacientă. 80% dintre modificările sînului sînt observate de către femei sau chiar de către partenerii lor de viață. Nu toți nodulii sînt canceroși, dar pentru siguranța fiecărei femei este bine ca aceasta să apeleze la un medic specialist, dacă are și cea mai mică urmă de îndoială. Ai nevoie de doar zece minute și nu uita că numai depistarea precoce a cancerului la sîn poate duce la tratarea sa cu succes.
Printr-o palpare atentă, periodică și sistematică, femeile își pot descoperi singure modificările anormale ale structurii sînilor. Începînd cu vîrsta de 20 de ani, fă-ți lunar, la aceeași dată, o autoexaminare a sînilor (AES). Ziua aleasă nu trebuie să fie imediat înaintea, în timpul sau imediat după menstruație. Iată ce trebuie făcut efectiv:
Dacă ai sîni mici, examenul îl poți face stînd în picioare, în fața oglinzii, sau în timpul dușului. Ridică mîinile deasupra capului și privește cu mare atenție sînii pentru a observa dacă există modificări de mărime, formă, contur, textură sau culoare a pielii. Repetă examinarea atentă și cu brațele puse în șold, cu umerii ușor împinși în față. Verifică dacă mameloanele sînt înfundate, prezintă răni sau secreții.
La duș, ridică un braț deasupra capului. Palpează cu mîna ușor îndoită, cu suprafața degetelor (nu cu vîrful lor) toată suprafața sînului, pornind de la bază și terminînd la sfîrc. Imaginează-ți suprafața sînului ca un cadran de ceas împărțit în sectoare corespunzătoare fiecărei ore. Începe cu acea porțiune a sînului care corespunde orei 12.00, parcurgînd cu răbdare toate sectoarele în sensul acelor de ceasornic. Repetă aceleași gesturi și pentru celălalt sîn.
După baie, așezați-vă la orizontală, cu un braț pe lîngă corp și cu o pernuță dedesubt, imediat sub zona subrațului. Cu mîna care nu este întinsă pe lîngă corp verificați dacă aveți umflături la axilă. Pune-ți sub cap același braț și palpează-ți din nou sînul. Repetați aceleași mișcări de control și pentru axila și sînul celălalt.
Pentru sînii medii și mari, acestor etape de examinare li se mai adaugă cea în care, femeia, întinsă tot la orizontală, cu genunchii îndoiți, se apleacă ușor spre stînga, astfel încît umerii să fie totuși sprijiniți de pat, iar mînă dreaptă să fie așezată sub cap. După examinarea sînului drept, schimbați poziția pentru palparea celui stîng.
Un control la doctor îți înlătură orice temere
Dacă în urma autoexaminării ai cea mai mică temere, adresează-te
unui medic specialist ginecolog sau unui medic endocrinolog.
Acesta te va examina vizual și manual, iar prin palpare va depista
posibilii noduli pe sîni sau de la subțiori, iar modificările de textură și
formă vor fi mai ușor de sesizat. Chiar dacă te simți perfect
sănătoasă, riscul există în permanență, așa că trebuie să
mergi la control cu regularitate. Femeile cu vîrste între 20 și 39 de
ani trebuie să recurgă la autoexaminarea sînilor o dată pe lună, iar
la examinarea clinică în cabinetul unui specialist o dată la trimestru.
Între 40 și 50 de ani, femeile nu trebuie să recurgă la obiceiul
autoexaminării lunare. În schimb, consultul unui specialist este
necesar o dată pe an, iar, preventiv, o dată la doi ani. Femeile care
au vîrste cuprinse între 40 și 50 de ani trebuie să-și facă o
mamografie. După vîrsta de 50 de ani, consultul specialistului și
examinarea mamografică ar fi ideal să fie efectuate în fiecare an
Lasă un răspuns